Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Foto: Isayas Dame Last ned

Gir kirkelederne en lekse

"Vi var litt redde for at folk skulle få dette i vranghalsen..." sier Isayas Dame. Det er et brennbart tema.
Del Facebook Twitter E-post

Å fortelle 40 kirkeledere fra 3 forskjellige kirkesamfunn at de skal forandre sin måte å jobbe på med folk som har et annet morsmål enn seg selv, kan være ganske vanskelig. Denne oppgaven fikk Isayas Dame og Yonatan Agegnehu fra SIL.

Yonatan underviser om språk i Guds plan

Tydeligvis har de gjort en god job, ellers hadde ikke Tekle Abdisa, prest i den Ortodokse kirken i Begi sagt:

Det må være Guds plan at dere hadde dette kurset så våre øyne skal bli åpnet for å se alle menneskene vi jobber med.

I området rundt Begi bor det mange mindre folkegrupper som snakker ulike språk, ofte samlet under begrepene Mao og Komo. Dette vet kirkelederne, prestene og evangelistene godt. Men siden alle som jobber i kirken har Oromo som morsmål og de fleste som har et Mao eller Komo språk som morsmål også snakker Oromo, har ingen av kirkene i området seriøst overveid å jobbe med å møte disse menneskene på sine egne språk eller lære om deres kultur.

Mekane Yesus har i mange år vært NMS og SIL sin nærmeste partner i dette området. Sammen har det allerede blitt gjort mye arbeid med Mao og Komo. Men det er første gang at så mange prester var samlet på tvers av kirkesamfunnene. President i Begi Gidami Synoden, Teferi Benti, syntes dette var en meget god idé.

Vi har fått en god lekse. Nå skal vi gå hjem og gjøre det i praksis,

sier presidenten. Yonatan og Isayas presenterte tre temaer: rollen til språk i Guds plan; kultur i Guds misjon; og rollen til morsmål for kirkevekst. Selv om dette er vanskelige temaer å ta opp med kirkeledere som i alle år har ignorert det språklige og kulturelle mangfoldet de lever i, var det en absolutt suksess. Budskapet kom fra deres egne: Isayas er medlem i Mekane Yesus  og Yonatan i Pinsekirken som også var representert på møtet. Nå er begge to lettet og fornøyde.

De måtte gjøre mer enn planlagt fordi NMS rådgiverne Klaus-Christian og Sophie som også skulle vært med og undervise, ikke kunne komme på grunn av korona krisen. Heldigvis fikk de hjelp av en gruppe unge mennesker som har ulike Mao språk som morsmål som også var med på kurset. Disse kunne gi eksempler på språk og tradisjoner for kirkelederne.

Isayas har en oppfordring til alle: La oss be for kirkene og kirkelederne i Begi området så de kan være fruktbare i arbeidet med å spre Guds rike.

Tekst: Sophie Küspert-Rakotondrainy, Bilde: Isayas Dame

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp