Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Foto: Sonja Küspert Last ned

Mor til alle mødre fikk en verdig begravelse

Dr. Catherine Hamlin, grunnleggeren av Fistula Sykehuset i Addis Abeba døde 18. mars 96 år gammel. På grunn av henne fikk over 60 000 kvinner med en fødselsskade et nytt og verdig liv.
Del Facebook Twitter E-post

Dr. Catherine Hamlin viet livet sitt til å hjelpe kvinner å få tilbake helsen og et verdig liv.

Elinor Catherine Nicholson ble født i Australia og tok utdanning som fødselslege. Sammen med mannen hennes, Dr. Reginald Hamlin kom hun til Addis Abeba i 1959 for å etablere en jordmorskole. Mens de jobbet på jordmorskolen kom det regelmessig kvinner med fistelskade for å få hjelp. De slet med skaden som medførte urinlukt og lekkasje, slik at ingen ønsket å komme i kontakt med dem. Legeekteparet syntes inderlig synd på disse kvinnene og i 1974 grunnla de Fistula Sykehuset for å hjelpe dem til et nytt og verdig liv. Alle kvinner får lov til å komme og får gratis hjelp uansett hvor lenge behandlingen måtte ta. Mellom 90 og 95 % blir friske etter en eller flere operasjoner. De som har for store skader for å bli friske får hjelp til å mestre livet ved et spesielt senter. Alt blir finansiert med gaver fra givere over hele verden.

Sykehuset i Addis ble stadig utvidet, og senere ble det bygget 5  regionale sykehus rundt om i landet for at kvinnene ikke lenger må reise til hovedstaden for å få hjelp. Mange av de ansatte ved sykehuset er kvinner med en tidligere fistelskade. De er svært motiverte til å hjelpe medsøstrene, vet nøyaktig hvordan de har det. Siden de kommer fra hele landet, snakker mange av dem flere av de 80 forskjellige språkene som finnes i Etiopia. Sykehuset gir også kurs til leger fra hele verden, slik at disse kan gjøre operasjoner i deres land.

Gjennom fistulaprosjektene i Boji og Begi og senere med Safe Motherhood prosjektet har NMS hjulpet mange kvinner med en fistelskade til å komme seg til Hamlin Fistula Hospital enten i Addis Abeba eller i Metu for å bli friske.

Ved begravelsen var statuen av Catherine og Reginald Hamlin  smykket med hvite blomster

I 2006 grunnla Dr. Catherine Hamlin en jordmorskole hvor jenter fra distriktet får en utmerket utdanning. De nyutdannede jordmødrene returnerer til hjemstedene sine og gir gravide og fødende profesjonell hjelp. Gjennom helseprosjektene støttet av NMS fikk fire jenter fra henholdsvis Boji og Begi denne utdanningen. Toppbildet med Dr. Catherine Hamlin i midten ble tatt på avgangsfesten i 2012.

Dr. Catherine Hamlin fikk mange utmerkelser i løpet av livet sitt. I 2009 fikk hun den Alternative Nobelprisen for innsatsen sin.

Helt til slutt bodde Dr. Catherine Hamlin i et enkelt jordhus på tunet til sykehuset; hun var med i det daglig arbeidet og stelte pasientene helt til sin død. Mandag, 23. mars fikk hun en verdig begravelse.

Vi lyser fred over Dr. Catherine Hamlins minne!

Tekst og bildet fra avgangsfesten: Sonja Küspert

 

 

 

 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp