Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Foto: Desalegn Asefa Last ned

Prosjektet er i gang igjen!

Etter mange måneder med uroligheter i prosjektområdet kommer folk fra høylandet tilbake til dalen og livet blir mer normalt igjen. Aktivitetene for Safe Motherhood prosjektet kunne endelig starte opp igjen rett før sommerferien.
Del Facebook Twitter E-post
Bildet viser 2 kvinner som skriver på et stort ark

To av deltakerne jobber sammen før deres resultater blir diskutert sammen med de andre.

Prosjektlederen Desalegn gjennomførte to workshoper i juli. Én av dem skulle ha blitt gjort i fjor, men grunnet urolighetene måtte den forskyves. Det gjaldt en opplæring av 23 utvalgte personer, 21 kvinner og 2 men, bosatt spredt over hele Kamashi sonen. De fleste av deltakerne tilhører «Health Development Army», en gruppe hvor medlemmene blir valgt ut av kvinner. Distriktet valgte ut disse 23 for å oppgradere deres kunnskaper om helse. Etter opplæringen skal disse personene videreformidle det de har lært til folk i deres nærmiljø; de er frivillige og får ikke lønn. De skal oppmuntre gravide kvinner til å gå på svangerskapskontroll og å føde ved en helseinstitusjon. De lærte også om hygiene og sanitære forhold, skadelige tradisjoner, familieplanlegging og helseproblemer.

På samme tid på et annet rom hadde 44 statlige helsearbeidere, «Health Extention Workers», kurs. Alle av dem er kvinner. De hadde nesten samme emner som de 23 fra «Health Development Army», så noen ganger kunne begge gruppene blandes.

Grunnet urolighetene de siste månedene (nesten et helt år) gikk dessverre også antallet kvinner som fødte ved helsestasjonene drastisk ned. Helsepersonell fra høylandet forlot lavlandet og jobbet ikke lenger ved helsesentrene og kvinnene turte ikke å gå til helsesentrene og var derfor tvunget til å føde hjemme. Dette førte bl.a. til at minst 3 kvinner fikk en fistelskade i denne perioden.

Vi har planlagt en transport til fistulahospitalet i nær fremtid, enten til Addis Abeba eller Metu. Allerede i fjor var det nok kvinner med en fistelskade som ventet på å bli transportert, men grunnet urolighetene kunne turen ikke gjennomføres. Nå ser det ut som om ventetida snart er over og vi kan ta fatt på oppgavene med nytt mot!

Foto: prosjektleder Desalegn Asefa

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp