Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Foto: Kuleni Fikru Last ned

Lysere framtid for returnerte migranter

19 unge mennesker som hadde emmigrert fra Etiopia irregulært (uten papirer) og hadde kommet tilbake, har nå fått opplæring i å starte sin egen business i Addis Ababa.
Del Facebook Twitter E-post

Returmigrantene i diskusjonsgrupper. Det er godt å ha noen å dele sine erfaringer med!

Andre uka i august organiserte prosjektet «Safe from irregular migration» et kurs for returnerte migranter slik at de kan lære seg å starte sin egen business. Flere av disse hadde opplevd mye vanskelig og kom tilbake til Etiopia både fattigere og med dårligere helse enn da de reiste. De fleste hadde vært i Saudi Arabia, Qatar eller i Emiratene, steder som er kjent for at migrantarbeidere utnyttes og blir traumatisert. Dette gjelder spesielt kvinner som er et lettere bytte for vold, så 15 av de 19 kursdeltakerne var kvinner.

De som hadde blitt valgt ut har ikke noe annet nettverk som kan hjelpe dem med å fatte fot igjen i Etiopia. Faren for at de emigrerer igjen og utsetter seg selv for farlige situasjoner er stor. Noen av dem hadde allerede reist ut flere ganger, alle gangene uten å oppnå målet om å få en godt betalt og overkommelig jobb. Deltakerne var derfor veldig motiverte til å lære å kunne stå på egne ben i Etiopia. Slike kurs har stor suksesskvote og vi har sett mange positive eksempler på returmigranter som har klart å skaffe seg sin egen arbeidsplass etter denne typen opplæring.

Kuleni Fikru, prosjektleder

Kursholderne var meget profesjonelle, og deltakerne ivrige, så kurset var en absolutt suksess,

sier Kuleni Fikru, prosjektleder.

Flere av deltakerne har nå allerede utarbeidet en god business plan og har begynt med å sette den ut i livet. Prosjektet hjelper dem med å kjøpe inn materialene som trengs, som for eksempel kopimaskin og printer dersom de vil åpne en kopi kafé, noe som er ganske vanlig i Addis Ababa.

Tekst: Sophie Küspert-Rakotondrainy, foto: Kuleni Fikru og Klaus-Christian Küspert

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp