Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Foto: Asadik Habte Last ned

Lar seg ikke stoppe

Kultursenteret til mao folkegruppene i Tongo gir ikke opp til tross for sikkerhets-problemer i området. Tvert imot, her er det sang, dans, mat og liv!
Del Facebook Twitter E-post
Bildet viser en mann og en kvinne

Asadik involverer gjerne mennesker fra landsbyene rundt Tongo. Her er han sammen med en kvinne fra Kesser.

Å ha et åpent og inkluderende kultursenter er ikke lett når det til tider blir okkupert av sikkerhetskrefter som trenger et tak over hodet og når det plutselig kan komme titalls fordrevne folk fra de omliggende landsbyene. Men Asadik Habte, lederen for kultursenteret, gir ikke opp.

Vi står på! Dette senteret er så viktig for folk, så vi gir ikke opp til tross for vanskelighetene.

Asadik og teamet fra senteret har klart å engasjere folk rundt arrangementer som eventyr-fortellig, utstilling av tradisjonelle musikkinstrumenter og framføring av dans og musikk på disse instrumentene. Han har også vært på besøk til flere skoler som bruker mao språkene gwama eller komo som undervisningsspråk. Senteret har et fint lite bibliotek med bøker på morsmål. Men det er ikke lett for folk fra landsbyene å komme dit. Derfor er det flott at Asadik besøker dem.

 

Bilder viser husholdningsgjenstander fra Mao kulturen

Mange titalls tradisjonelle gjenstander som brukes til hushold eller jordbruk er stilt ut ved senteret. Det fins ikke et eneste museum i hele Etiopia som stiller ut gjenstander fra Mao kulturene, så dette er unikt!

Sikkerheten i Tongo området er ikke alltid like bra, og folk er ofte redde for å gå ut, spesielt om kvelden. Det var også i en periode forbudt å samle større folkemengder. Med andre ord ikke spesielt gode betingelser for driften av et kultursenter som lever av at det kommer mennesker. Men som vi kan se på bildene, kommer folk så snart de kan. Noen ganger har de til og med servert tradisjonell mat ved senteret, og underholdning på gwama og komo for de tilstedeværende.

Alt dette hjelper utrolig med å gjøre disse minoritetsgruppene mer synlige og hjelpe dem til å utøve sin kultur uten å være flau.

Nå er gwama og komo folkene som bor her i Tongo mye mer stolte over sin kultur, fordi den blir vist fram på det flotte senteret vårt.

Dette sier Asadik som selv er gwama og har gått fra å være flau over å snakke sitt morsmål i offentligheten, til å holde taler på gwama. Han er nå en anerkjent mann i Tongo, og alle på gaten kjenner han som kultursenter-mannen. Det er ikke en dårlig prestasjon!

Tekst: Sophie Küspert-Rakotondrainy, foto: Asadik Habte

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp