Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Foto: Mparany Rakotondrainy Last ned

Vi lærer å tegne

Bare noen dager etter den store feiringen av slutten på Ramadan, 7.-11. juni, hadde jeg og min kollega Hambisa Ayana et illustrasjonsverksted for Mao Komo-prosjektet på det regionale utdanningskontoret i Asosa .
Del Facebook Twitter E-post

Kvalitetsbøker med gode illustrasjoner er et hovedfokus i prosjektet. Generelt fins det få bøker, og å finne folk som kan tegne blant lokalbefolkningen er ofte helt umulig. Kunst og estetikk blir ikke verdsatt av foreldre eller undervist av lærere. De fleste barn eller voksne har aldri tegnet eller malt på papir.

Galwak (komo) må tegne en løve som «straff» for at han kom for seint til ettermiddagsøkten. Det gjorde han gjerne!

Tretten deltakere kom til workshopen fra seks ulike etniske grupper: berta, gumuz, gwama, komo, shinasha og mao. I løpet av fem dager lærte vi noen grunnleggende ferdigheter i tegning og hvordan man illustrerer en enkel historie.

Som en slags test den første dagen, fortalte Hambisa, som selv er gumuz, en historie om to fugler og en frosk. Deltakerne prøvde å lage tegninger til historien, men for noen var det veldig vanskelig, og ikke alle var på samme nivå. Samme dag lærte vi å håndtere blyanten og hvordan vi tegnet en veldig enkel figur. Etter fem dager kunne alle deltakerne tegne mye bedre.

Etter hvert lærte vi å tegne mennesker med ulike kroppsholdninger, noe de syntes var veldig interessant. De fleste deltakerne visste ikke hvordan man deler opp en kropp og ansikt proporsjonalt. Etter mange øvelser begynte de å tegne ganske godt på egen hånd, uten å kopiere fra en mal. Hver dag hadde vi også praktiske øvelser der vi illustrerte korte historier som deltakerne fortalte etter tur.

Abdalla er konsentrert om å gjøre tegneøvelser

Deltagerne var veldig motiverte og glade for å få være med på verkstedet.

Nasir Dergu, som er komo, sa:

– Jeg takker prosjektet for kurset fordi det er en stor mulighet for oss og for meg å lære slike ferdigheter

Asmamaw Mosissa, shinasha:

– Det var en flott workshop for meg. Da jeg var barn, hadde jeg en drøm om å lære å tegne, men det var ingen muligheter for det i regionen. Derfor er jeg heldig å ha fått denne sjansen til å lære å tegne.

Et av Mawiyas første bilder som illustrasjon til en historie. Her er det mye bra, og litt å rette opp i.

Galwak Banti, komo:

Jeg jobber med språk og utdanning, og vi produserer ulike skolebøker, men det er alltid en utfordring å finne gode illustratører. Så jeg har faktisk måttet illustrere en del før, uten å kunne tegne bra. Denne workshopen har gitt meg motivasjon til å gjøre mer og jeg lærte hvordan jeg kan unngå vanlige feil når jeg tegner. Jeg kommer til å øve mye!

Mawiya har allerede illustrert en del før, og var en av de mer erfarne tegnerne i workshopen

Mawiya Jafar, gwama:

Som morsmålslærer i gwama gir dette meg mot til å produsere mer på mitt språk og gi meg muligheten til å gjøre mer for barna våre. Vi har ekstremt få bøker på vårt språk, spesielt med gode illustrasjoner. Etter denne workshopen vil jeg gjerne ta flere kurs fordi ferdighetene våre fortsatt ikke er gode nok.

Zakir Shanko, mao fra Bambasi:

I vårt samfunn blir vi ikke oppfordret til å drive med kunst og tegne illustrasjoner. Men vi har en vakker kultur og et fint landskap som vi kan male! Jeg liker veldig godt å tegne, men jeg fikk ikke mulighet til å gjøre det som barn. Nå er jeg så glad og føler meg privilegert over å være en del av dette verkstedet. Fra nå skal jeg tegne og tegne og tegne. Jeg vil produsere flere historier og lage gode illustrasjoner for samfunnet vårt. Takk for prosjektet!

Foto: Mparany Rakotondrainy

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp