Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Foto: Klaus-Christian Küspert Last ned

Ungdomsarbeid i Gambela – grunn til glede og takknemlighet

Andre uka i april startet vi et ungdoms- og sportsprosjekt sammen med Den anglikanske kirken i Gambela i Etiopia. Målet var fred, forståelse og kristen nestekjærlighet i et såret og splittet samfunn. Ungdommene og ungdomslederne er høyt motivert, og vi sitter igjen med følelsen at de er med på noe stort, noe som virkelig gjør en forskjell!
Del Facebook Twitter E-post

Gambela, ved grensen til Sør Sudan, er et komplisert samfunn med mange utfordringer. Det er hyppige og voldelige sammenstøt mellom de største folkegruppene, Nuer og Anwak. Det er et hardt narkotikamiljø med landets desidert høyeste HIV-frekvens. Det er hundretusener av flyktninger fra borgerkrigen i Sør Sudan, blant andre utfordringer. Midt i denne vanskelige stuasjen gjør Den anglikanske kirken noe som egentlig er logisk og samtidig virker dristig: Å ha åpne dører for ungdommer, å invitere alle som vil være med og som er av god vilje.

To unge menn fra Gambela og en ung kvinne i midten

F.v. Ajikune Ojaga, Anglikansk ungdomsprest for Gambela, Nyariek Thiyang, ungdomsarbeider ved bispedømmet og Kadera Onyongo, ungdomsleder for St. Barnabas menighet

I begynnelsen av dette året ble det tilsatt to ungdomsledere, presten Ajikune Ojaga, en begeistret fotballspiller og musiker, og Nyariek Thiyang, en ung dame med en Bachelor i ledelse. Ajikune er Anwak, Nyariek er Nuer, en mann og en kvinne – en uvanlig konstellasjon i et splittet og fiendtlig samfunn.

Samen skal de organisere sportsarrangementer og utvekslinger for ungdommer fra alle folkegruppene i Gambela, samle ungdommene til kurs innen gender og rettigheter, og lede bibelstudier for ungdommene. I løpet av året skal de besøke alle 21 prostiene i delstaten pluss flere flyktningeleirer.

 

Vi vil bringe ungdommer sammen fra alle lag av samfunnet og fremfor alt vise Guds kjærlighet og være et eksempel for hva det vil si å leve i fred og forsoning,

Ung mann ute i en hage

Ungdomspresten Ajikune har klare meninger om hvordan man bør bekjempe fattigdommen i Gambela

sier Ajikune.  Og der er også en annen sak han brenner for:

Gambela er en «NGO*-by». Det er mye penger og høye priser, men folk flest lever i bitter fattigdom. Det er spesielt ungdommene som bare sitter og venter at de store pengene kommer over natta. Og hvis det ikke fungerer, blir de kriminelle. Vi må bruke det potensialet vi har. Vi må slutte å være passive og avhengige av hjelp utenfra. Jeg ønsker å vekke vår ungdom og få dem til å stole på deres egne krefter!

Dette høres kjent og kjært ut. «Use Your Talents» – på helt eget initiativ!

For oss i NMS er slike møter ekstremt viktige som kilde til glede og motivasjon. Noen ganger er det en risiko for at vi er for opptatt med oss selv, og at vi mister det viktige ut av synet: Å være til for andre og å se entusiasmen og den dype troen på Guds kjærlighet og tilgivelse til våre venner. Disse unge i Gambela som prøver å løse selv de vanskeligste problemene, gjør oss ydmyke og gir samtidig styrke til å fortsette. Det er bra at vi er her – vi gjør en forskjell!

Gruppebilde - 2 menn. en kvinne, 2 menn

Prosjektstart med f.v. NMS rådgiver for ungdom og minoriteter, Mparany Rakotondrainy, Ajikune, Nyariek og Kadera. T.h. Archdeacon Rajan fra India som leder arbeidet i Gambela

 

*NGO (Non-Governmental Organization = ikke-statlig organisasjon): er en samlebetegnelse på frivillige, ikke-statlige organisasjoner, særlig slike som driver med internasjonal virksomhet. I Norge brukes gjerne betegnelsene «frivillige organisasjoner» eller «ideelle organisasjoner».

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp