Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Foto: Sophie Küspert-Rakotondrainy Last ned

Sterke møter mellom norske ungdommer og etiopiske kvinner

Kristen videregående skole i Trøndelag (KVT) samler inn penger til NMS sitt migrasjonsprosjektet i Etiopia. På besøket her møtte de sterke historier om overgrep og utnyttelse av irregulære migranter, og desperasjon blant arbeidsledige unge mennesker i Addis Ababa.
Del Facebook Twitter E-post

Historien fortsetter under bildet

I seks dager var elevene Maren, Maiken, Hannah og Aleksander i Etiopia sammen med læreren Frode Lund Winsnes og Espen Topland som jobber i seksjon Migrasjon i NMS Global i Norge. Vi tok dem med på møter med returmigranter, steder der kvinner får opplæring i business, mottak for returmigranter og møte med unge, fattige mennesker som har planer om å prøve lykken i utlandet. De besøkte også en Mekane Yesus jenteskole, hvor de snakket om migrasjon i Norge og svarte på spørsmål fra jevnaldrende etiopiske jenter i tilsvarende 2. og 3. klasse på videregående skole.

Etiopisk lunsj. Fra venstre: Espen (NMS), Miriam (Mekane Yesus, DASSC), Frode (lærer ved KVT), Maiken, Hannah, Aleksander og Maren (elever ved KVT)

Prosjektet KVT støtter ønsker å bygge en trygg fremtid for unge mennesker i Etiopia og dermed beskytte dem fra farene ved irregulær migrasjon. Irregulære migranter er personer som ikke har de nødvendige papirene eller tillatelsene de trenger for å kunne være i landet de kommer til. Irregulær migrasjon, spesielt til Libanon, Saudi Arabia eller andre land i Gulfen, er vanlig, og det er spesielt kvinner som er veldig sårbare for overgrep. De utnyttes på reisen, i huset der de jobber som hushjelp og når de vil reise tilbake. Mange kommer tilbake fattigere enn de var da de reiste ut, og har med seg traumer og vonde minner i stedet. Tilbake i Etiopia møter de skuffelsen fra familien som hadde håpet at de skulle tjene mye penger, og står igjen uten nettverk eller jobbmuligheter.

Ildsjelen bak prosjektet er Miriam Tesfaye (t.h.) fra Mekane Yesus kirkens utviklingsorganisasjon (DASSC). Her er hun sammen med en returmigrant

Prosjektet er i oppstartsfasen nå, og skal drive med holdningsskapende kampanjer mot irregulær migrasjon, blant annet gjennom å kurse prester og andre ledere som kan advare folk mot å migrere irregulært. Hovedfokuset skal være på å gi kurs til både returmigranter og unge mennesker som har planer om å migrere fordi de ikke ser noen framtid i Etiopia. Ved å knytte dem til  låne- og sparegrupper og gi dem yrkesrettet opplæring vil de kunne få jobb eller opprette sin egen business.

På toppbildet ser vi elevene hos Meskerem, en kvinne som klarte å opprette sitt eget kaffesalg i nærheten av universitetet i Addis Ababa. Hun drømmer om å starte en importforretning for byggematerialer. Av pengene hun tjener fra kaffesalg og kopiering/printing klarer hun å betale husleie og skolegangen til sønnen, og sparer litt penger til fremtiden. På det andre bildet øverst i artikkelen er elevene sammen med Teshay som returnerte uten penger fra Saudi Arabia. Hun har nå klart å starte sin egen frisørsalong med to ansatte. Det klarte hun med hjelp av kurs i business og økonomi og en låne- og sparegruppe i nærområdet. Nå sparer hun til en større skjønnhetssalong.

Denne damen forteller om psykisk trakassering i utlandet. Hun er nå del av et DASSC prosjekt som hjelper returmigranter

KVT elevene fikk se at dette virkelig fungerer, og de var ofte berørte av historiene som kvinnene fortalte til dem – om fattigdom og desperasjon som førte til migrasjon, om utnyttelsen av dem som arbeidskraft og som kvinner, om lønn som ikke ble utbetalt, om arbeidstider som overskred 20 timer i døgnet, om fengsling, vold og psykisk trakassering.

Å høre alle historiene fra menneskene gjør det lettere å snakke om prosjektet fra hjertet. Det øker forståelsen min og forbindelsen jeg føler med prosjektet.

Dette sier Aleksander, og det er tydelig at han har blitt påvirket av de sterke historiene. Hannah er enig:

Jeg synes det er veldig spennende å møte folk og se hvordan arbeidet som gjøres her påvirker menneskene.

Maren synes besøket var godt organisert, og sammen med de andre er det ikke tvil om at hun kommer til å jobbe hardt med å samle inn penger.

Jeg setter stor pris på alle møtene vi har hatt med folk og alle de inspirerende menneskene her. Vi har fått en bred forståelse av prosjektet og er veldig motiverte til å gjøre en innsats for prosjektet.

Det er ofte ganske lite som skal til for å hjelpe folk, for den viktigste ressursen har de selv: Ideer, vilje og pågangsmot. Maiken har rett når hun sier:

Vi ble inspirert til å prøve å gjøre verden litt bedre, spesielt Etiopia. Det er et så vakkert og rikt land som bør løftes opp!

Foto: Sophie Küspert-Rakotondrainy

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp