Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Last ned

Jazz på full guffe

I september/oktober var NMS Ethiopia sammen med Kamashi ungdomssenter vert for fire unge musikere fra Madagaskar. De hadde utvelsking med Mekane Yesus kirken sin musikk og jazz skole ved Seminaret. Besøket var en stor suksess og det runget etio-gassisk musikk over hele Mekanisa!
Del Facebook Twitter E-post

Hovedformålet med utvekslingen var å dele erfaringer om musikk og kultur mellom Madagaskar (Lovasoa kultursenter), Kamashi/ Blånildalen og Mekane Yesus Seminaret ved Mekanisa i Addis Ababa. De fire musikerne fra Madagaskar var Toky Ratovoniana, Miora Jaofera, Jaquis Ralphe Rivoarisoa og Solofoniaina Andrianaivo, og de likte Etiopia så godt at de nesten ikke ville reise hjem etter oppholdet.

Bildet viser 2 musikere med et tradisjonelt gassisk og etiopisk musikkintstrument

Solofo t.h. spiller på det tradisjonelle etiopiske instrumentet Krar, mens en etiopisk musiker spiller på det gassiske instrumentet Valiha

Ved workshopen organisert av Mekane Yesus Seminaret var mer enn 100 etiopiske studenter til stede og utvekslingen var veldig fruktbar. Alle var motiverte til å lære noe nytt, bli kjent med hverandre og å lære å bruke nye måter til å prise Gud på gjennom sang og musikk. Teamet fra Madagaskar underviste i Madagaskars musikkstil og kultur til stor glede for både lærere og elever. De etiopiske musikerne lærte gasserne om de etiopiske musikkskalaen (pentatonisk/ femtone skala). Sammen komponerte de etio-gassiske sanger som ble fremført under en utdendørskonsert ved Seminaret. Mange mennesker, studenter og prester fra Seminariet, NMS medarbeidere og til og med Madagaskars ambassadør til Etiopia kom på konserten som var en flott og verdig avslutning på oppholdet. Konserten holdt på til det var blitt mørkt på kvelden, og likevel ville ingen gå hjem etterpå.

Etter konserten hadde alle tilstedeværende følelsen av å ha sett og lært noe nytt om en annen kultur og musikkstil, og hvordan kristen sang og musikk kan ha veldig ulike uttrykksmåter.

Bildet viser en gassisk musikerHer er noen tilbakemeldinger fra Madagaskar teamet om utvekslingen i Addis Abeba:

Jaquis: Det er en veldig fin mulighet for oss å vise verden Madagaskars musikk og kultur. Vi lærte også om etiopisk musikk og kultur. Den etiopiske musikken er veldig forskjellig fra gassisk stil og vi kombinerte de to kulturene i musikken vi laget. Det jeg likte best var at alle deltok så aktivt. Det ble en utrolig flott uke for alle sammen. Jeg ønsker å takke NMS for denne turen fordi den ble et minne for livet!

Bildet viser en gassisk musikerSolofo: Det jeg ser er at det er noe likhet når det gjelder tradisjonelle musikkinstrumenter, men måten å spille er veldig annerledes mellom Madagaskar og Etiopia. Det er veldig interessant. Når det gjelder kultur er etiopier veldig stolte over deres kultur og deres identitet, i hvert fall de elevene vi møtte her i Addis Abeba. Og de vet hvordan de kan uttrykke den stoltheten på en god måte.

Bildet viser en gassisk musikerToky: Utvekslingen var veldig viktig for oss. Vi kunne lære bort litt om gassisk musikk, som ikke er godt kjent i andre afrikanske land. Vi fikk også vite mer om etiopisk musikk. Det var viktig for oss å bli kjent med mange mennesker her, så vi kan holde kontakten og dele om musikk i sosiale medier. Det jeg så også var at det var lite deltakelse fra jentene. Vår gruppe hadde dessverre også bare en jente med oss, selv om det er viktig med balanse. Vi vil gjøre det bedre neste gang. Vi må jobbe med det, for å motivere jenter til å delta mer i fremtiden.

Bildet viser ei ung gassisk jente med en blomsterkrans i håretMiora: Workshopen gikk utrolig bra, og studentene var aktive. Og jeg følte at vi fikk en varm velkomst på jazzskolen. Studentene likte å dele sin musikk og kultur og de var interesserte i å få vite mer om Madagaskar. Mitt ønske er at vi vil fortsette å dele og gjøre utveksling. Det hadde vært veldig interessant å gjøre det med andre land også, slik som Kamerun, Egypt, Thailand eller Norge. Jeg er sikker på at andre ungdommer fra forskjellige land er veldig ivrige etter å bli med i denne tverrkulturelle utvekslingen. Jeg håper at etiopierne kan komme til Madagaskar. Når vi er tilbake kommer vi til å dele erfaringene med våre gassiske venner. Takk til NMS for å organisere alt. Vi fikk så mye! Gud velsigne dere. Så sees vi på Madagaskar neste gang.

Tekst og foto: Mparany Rakotondrainy
Oversettelse: Sophie Küspert-Rakotondrainy

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp