Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Foto: Klaus-Christian Küspert Last ned

Ungdomsprest med visjoner

Ajikune er en høyvokst og veltrent ung mann fra Gambela. Han er fotballtrener – og student i teologi. Den 26. juni fikk han sitt første diplom i teologi som beste student i sitt kull. Hvis alt går etter planen blir han i 2019 ansatt som ungdomsleder for Den anglikanske kirken i Gambela.
Del Facebook Twitter E-post

Den anglikanske kirken har søkt NMS om et prosjekt innen ungdomsarbeid, og vi vil gjerne vite litt mer om den tiltenkte prosjektlederen.  Ajikune er en god forteller på flytende engelsk og kommer med mange interessante og oppsiktsvekkende uttalelser om sitt fremtidige arbeid som ungdomsprest:

Idrett mot vold og for likestilling

– Jeg trener to fotballag – ett for gutter og ett for jenter. Her hos oss er det mye vold blant ungdommene, bruk av narkotika og etniske spenninger som ikke sjeldent fører til drap. Men ungdommene liker å drive med idrett. Ved å kombinere idrett med bibelundervisning tror jeg at vi kan gjøre noe mot volden og vise veien til et meningsfullt liv.

Ung Anwak mann med hatt

Ajikune Ojaga (24), fremtidig ungdomsprest ved den Anglikanse kirka med mange ideer og visjoner

– Vi ser også at HIV/Aids-smitten stiger kontinuerlig i Gambela. Seksualmoralen er generelt lav, det fins prostitusjon hvor mødre selger sine egne døtre. Men så ser vi også forferdelig overtro: Det sies at når en HIV-smittet mann ligger med en jomfru, overfører han smitten til henne og blir selv frisk. Andre sier at når de først er smittet, vil de at så mange som mulig skal lide samme skjebnen. Jeg vil fortelle ungdommene hvor galt dette er og mener bestemt at de forandrer oppførselen når de kommer til tro.

– Idrett kan hjelpe jentene til å komme ut av passiviteten. Våre jenter har veldig lite selvtillit, noe som guttene utnytter. Når jentene gjør det bra i fotball eller volleyball, kommer de til å ha mer tro på seg selv og tørre å si ifra til guttene. Vi må komme bort fra forestillingen om at jentene bør gifte seg når de er 14 år gamle og så få så mange barn som mulig. Det kan bare lykkes når vi klarer å vekke jentenes interesse i utdanning. Hvis jeg blir ungdomsprest vil jeg gjerne organisere engelskkurs kun for jenter. Engelsk er nøkkelen for all høyere utdanning, og det er helt feil at jenter ikke kan lære seg engelsk på lik linje med guttene.

Bruk dine talenter

– Våre folk er veldig fattige, men gjør lite for å komme seg ut av fattigdommen. Ungdommene bruker ofte fattigdommen som unnskyldning for ikke å gjøre noe. De bare sitter og venter på noe, at noen kommer og hjelper dem, og de påstår at de ikke kan gjøre noe selv – bortsett fra å stjele fra andre. Men de er jo friske og sterke, det er masse ubrukt jord her i Gambela, og nok regn er det også. Jeg vil så gjerne få dem til å bruke de mulighetene de har, vil gjerne at de kommer ut av latskapen og motløsheten. Det er sant at det er mer slitsomt å jobbe enn å sitte og be om hjelp. Men så er det mye mer tilfredsstillende når man kan livnære seg fra sitt eget arbeid.

Ved det siste punktet formulerer Ajikune prinsippene av «Use Your Talents», en holdning som NMS prøver å innføre overalt hvor vi jobber: Bruk det du har, vær oppfinnsom og kreativ, organiser nærmiljøet og tro på dine egne muligheter! Ajikune har aldri hørt om «Use Your Talents», men formulerer akkurat samme tanken. Jeg håper at vi kan hjelpe ham med å realisere noen av sine ideer.

Det er nesten unødvendig å si at Ajikune også er en dyktig musiker som spiller tradisjonell Anwak musikk. Det er ikke utelukket at vi kommer til å høre mer om ham i fremtiden!

Klaus-Christian Küspert

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp