Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Foto: Elias Chemada Last ned

Bestemmer seg for å føde tryggere

Ved mitt siste besøk i Kamashi stakk jeg innom helsesenteret. Jeg fikk møte både ei mor med sin nyfødte datter og en gravid kvinne som ventet på fødselen.
Del Facebook Twitter E-post
Bildet viser ei mor med en nyfødt baby tullet i et håndstrikket teppe

Agamse holder den nyfødte jenta som har det varmt og godt i det fine teppet som ble strikket i Norge.

Agamse Jeramusa er glad for at fødselen er over og at hun nå kan holde den lilla jenta si i armene sine. Det er femte barnet hennes og hun hadde bestemt seg for at hun vil føde ved helsesenteret. Hun bor 25 km fra Kamashi hvor familien har sine åkrer. Mannen hennes har en jobb i Kamashi og pendler og Agamse kom til Kamashi en måned før fødselen. De første 3 barna fikk hun hjemme, men det fjerde barnet ble født ved en mindre helseinstitusjon nærmere boplassen.

Det var to grunner til hvorfor Agamse kom til Kamashi helsesenteret: statlige helsearbeidere driver med opplysningsarbeid og i tillegg fikk hun også besøk av en av de 40 kvinneambassadørene som ble opplært av prosjektet. Hun føler seg ivaretatt ved helsesenteret og når hun kommer hjem vil hun anbefale andre gravide kvinner å føde ved helsesenteret.

Bildet viser en ung gutt, den gravide kvinnen Dawame og Sonja, NMS rådgiveren

Dawame, i midten, i dialog med meg. Eldste sønnen Yohannes har fulgt mora til helsesenteret.

På venterommet til helsesenteret møtte jeg en kvinne som fremdeles venter på at hennes 6. barn skal bli født. Dawame Bultu bor 15 km unna Kamashi og kom sammen med hennes eldste sønn Yohannes og søsteren sin til Kamashi for to dager siden. Yohannes ble født ved en helseinstitusjon som lå ganske nært til den første landsbyen der familien bodde. Så flyttet de og det var svært vanskelig å komme seg til en helseinstitusjon, så de neste 4 barna ble født hjemme. Siden Dawame har smerter bestemte hun seg å oppsøke helsesenteret for å få hjelp. Hun hadde hørt at det finnes venterom ved helsesenteret og er glad for at hun kan være her inntil fødselen. Etter hennes egen beregning skal barnet snart blir født. Vi ønsker henne lykke til med fødselen!

Tekst og 1 bilde: Sonja Küspert, 2 bilder: Elias Chemada

 

 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp