Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Foto: Marit Breen Last ned

Eneste hane i flokken!

Chala Olani (28) er vår nyeste kollega i WEWEP staben, og spesielt velkommen som eneste mann - eller ’gutt’ som de vil si her i Etiopia. Han er nemlig ikke gift, og mann blir man først etter ekteskapsinngåelse. Han er ansatt som koordinator for sosialt arbeid på programkontoret og vil jobbe nært med Jeritu som er leder for WEWEP, og ellers ha faglig oppfølging av programmets seks prosjekt ledere.
Del Facebook Twitter E-post

Chala vokste opp med 4 brødre og 5 søstre i Gelila, en sted som ligger landlig til utenfor Nekemte i Vest Etiopia. Han er med andre ord godt kjent med forholdene som kvinnene vi jobber med i WEWEP lever under. Chala har en bachelor grad i sosialantropologi og gjør seg for tiden ferdig med en master i sosiologi. Han er over gjennomsnittet interessert i sosiale relasjoner og forhold som gjør at vi mennesker har blitt som vi er, og hvordan samfunnet påvirker holdninger og levesett. Dette er noe vi etterspør blant staben i WEWEP, og spesielt verdifullt er det å få inn et mannsperspektiv i arbeidet.

Hva inspirer så en ung mann til å jobbe med å forbedre kvinners posisjon i Vest Etiopia? Chala forteller at han som nyutdannet fikk jobb ved et av kommunens kontorer; avdelingen for barn og kvinner. ’Jeg var eneste mann ved kontoret, og skammet meg over hva jeg så da jeg jobbet der’, sier han. Både begrensede aktiviteter og ressurser til avdelingen bekreftet dette.

Jeg stilte meg stadig spørsmålet hvorfor alle synes å bry seg så lite om dette arbeidet, eller urettferdigheten som rammer kvinner og barn i samfunnet. Det satte i gang et engasjement i meg.

Etter to år ved kommunens avdeling for barn og kvinner ble Chala overført til avdeling for
transport. Men dette var ikke hans hjertesak, så senere da han fikk anledningen til å jobbe med et hiv/aids prosjekt i Nekemte var han igjen på plass. Det er tydelig at erfaringene fra dette arbeidet har gjort Chala mer fritt talende enn mange etiopiske menn når det kommer til tema som seksualitet, vold mot kvinner og kvinners rettigheter. Vi er ikke i tvil om at dette vil komme WEWEP til gode i tiden framover.

Chala ønsker å bruke sin kompetanse og erfaring til å blåse liv i WEWEPs arbeid i bekjempelse mot skadelige praksiser og kvinnelig omskjæring spesielt, men ønsker også å integrere Hiv/Aids som tema i større grad. Han mener dette er et større problem i det etiopiske samfunnet enn mange vil innrømme, og noe som rammer kvinner og unge kvinner spesielt hardt.

Når jeg spør hvordan han synes det er å flytte fra Nekemte, en forholdsvis stor og moderne by, og til Boji, et mer avsidesliggende sted på landsbygda, svarer han med et smil at hvis jeg som kommer fra Norge takler det må også han gjøre det samme. Det er klart det er utfordrende med stadig strømbrudd, dårlig telefon linje, vann forsyning og internett, men Chala er tilpasningsdyktig og har allerede blitt godt kjent med nye kollegaer og naboer og er forventningsfull til arbeidsoppgavene som ligger foran. Han sier Jesus er et forbilde:

Jesus hadde enorm omsorg for alle han jobbet med, og det må også vi ha. Dessuten er urettferdigheten som rammer spesielt barn og kvinner i samfunnet så synlig og graverende at vi ikke kan se en annen vei.

Jeritu ser fram til å jobbe sammen med sin nye medarbeider på Koordineringskontoret i Boji

Tekst og photo: Marit Breen

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp