Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Foto: Sonja Küspert Last ned

Anti-Fistula-Klub i Kamashi

En ny aktivitet i den nye fasen av Safe Motherhood prosjektet er opprettelsen av en Anti-Fistula-Club. Medlemmene skal høre om alt som er relatert til svangerskap og fødsler og om skadelige tradisjoner som bl.a. kan føre til en fistelskade. Så vil de lage drama, rollespill og dikt.
Del Facebook Twitter E-post

Anti-Fistula-klubben har så vidt startet med aktivitetene sine. Over 20 unge menn og kvinner har meldt sin interesse i å være med og vi håper at vi til slutt vil ha 15 – 18 ungdommer som vil møtes regelmessig. Målet med klubben er å lage drama, rollespill og dikt. Disse skal være på gumuz språket. Det fins ikke noe materiell om denne problematikken på gumuz, og mange i de avsidesliggende områdene kan kun dette språket. Etter hvert skal dramaene filmes og brukes i opplysningsarbeidet i prosjektet. Vi håper at vi med disse filmene kan nå ut til mange og formidle hvor viktig det er å føde ved helseinstitusjoner.

Bildet viser de ungdommene ute, de veiver med hendene og er glade

Disse ungdommene er motiverte til å engasjere seg og ser fram til å begynne med drama og rollespill.

På mitt besøk i slutten av mai traff jeg mange av ungdommene i klubben. To av guttene og ei jente er allerede selv foreldre. De fleste av disse barna ble født ved en helseinstitusjon. Jenta fortalte:

Nå for tida er det normalt å føde ved en helseinstitusjon!

Dette utsagnet må forstås i sammenheng med at denne jenta bor i en by og er utdannet, men det viser at utviklingen går den rette veien. Neste steg er at også den unge generasjonen på landet begynner å se det som normalt å gå til svangerskapskontroll og føde under trygge forhold ved en helseinstitusjon.

Bildet viser Bayeta Mekonnen

Bayeta Mekonnen er lederen av klubben.

På spørsmålet om noen har sett problemer pga. av svangerskap og fødsel i familien eller hos venner fikk jeg to interessante svar. Ei jente kjente til en kvinne som hadde vært gravid 4 ganger og fødte alle barna hjemme, og alle barna døde under fødselen. Ei anna jente fortalte om en kvinne som fikk et barn hjemme og endte opp med en fistelskade. Hun klarte å komme seg til Addis Ababa til spesialsykehuset og ble operert frisk. Da hun kom hjem rådet hun alle gravide hun kjente om å føde ved en helseinstitusjon, så kanskje hun var den første ambassadørkvinnen mange år før vi startet med Safe Motherhood prosjektet?

Klubben blir ledet av en ung mann, Bayeta Mekonnen. Han leder et statlig kontor i Kamashi og virket svært motivert og engasjert. Hovedansvaret for klubben ligger selvfølgelig på prosjektlederen Desalegn som ser fram til å komme skikkelig i gang. Nå er det snart skoleferie og regntid – mye tid til å møtes og utvikle gode dramaer.

Tekst og bilder: Sonja Küspert

 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp