Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Foto: Elias Chemada Last ned

Almaz får besøk fra Norge

Under besøket av NMS' generalsekretær Jeffrey Huseby og 2 fra Den Evangeliske Lutherske Frikirken fikk Safe Motherhood prosjektet muligheten til å fortelle om prosjektet og besøke en av de 40 kvinneambassadørene i Kamashi. Vi møtte Almaz Jebena hjemme sammen med barna og hennes mann.
Del Facebook Twitter E-post

Almaz ønsker oss velkommen foran det fine huset sitt. Mannen og tre av de fem barna følger med på samtalen mens vi sitter i stua. Livet har ikke alltid vært lett for denne familien. Etter en av de første fødslene fikk Almaz en alvorlig skade som måtte opereres. Hun fikk flere barn etterpå og som skikken er fødte hun dem alle sammen hjemme. Men ved den siste fødselen fikk hun en fistelskade som hun levde med i flere år før hun fikk hjelp til å komme seg til et spesialsykehus og ble frisk igjen. Heldigvis overlevde alle barna. Oftest dør barnet ved kompliserte fødsler som fører til en fistelskade.

Bildet viser flere mennesker i et hus

Almaz i samtale med prosjektlederen Desalegn t.v.; i bakgrunnen er ektemannen og noen av barna hennes

Almaz fikk mulighet til å bli kvinneambassadør i prosjektet og besøker nå gravide kvinner i nærmiljøet for å overbevise dem til å føde ved helsesenteret. Selv om hun kan vise til egen erfaring at det er farlig å føde hjemme uten fagkyndig hjelp er det mange som fremdeles følger den gamle tradisjonen og nekter å gå til helsesenteret for å føde. Almaz forteller at det var to kvinner som ombestemte seg da fødselen deres startet:

Kan du følge meg til helsesenteret? Jeg vil ha hjelp!

Da var det godt at Almaz bor bare noen få kilometer unna helsesenteret.

Almaz er glad for at hun ble en ambassadør og kan hjelpe andre kvinner. Med den finansielle støtten har familien bygd det fine huset de bor i nå, med bølgeblikk på taket. Ambassadørene får ikke lønn, kun et engangs beløp etter opplæringen for å starte en inntektsbringende aktivitet. Slik er prosjektet bærekraftig og ambassadørkvinnene vil fortsette selv om prosjektet en gang kommer til å fases ut. Ambassadørkvinnene bidrar til at den skadelige tradisjonen å føde hjemme eller alene i det fri sakte men sikkert forandres og flere kvinner velger å søke fagkyndig hjelp.

Tekst og et bilde: Sonja Küspert; det store bildet: Elias Chemada

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp