Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Foto: Asadik Habte Last ned

Dans og glede

Mohamud Musa er gwama og frivillig ved Mao Komo kultursenteret. Han skriver dikt og driver med musikk, og har derfor et spesielt ansvar for kultur. I november organiserte han et danse-arrangement ved senteret.
Del Facebook Twitter E-post
Bildet viser en etiopisk mann

Frivillige Mohamud Musa arrangerte danse-arrangementet fordi han synes at dans hører til det mest viktige i gwama kulturen

Mer enn 60 mennesker kom til Mao Komo kultursenter i Tongo for å være med på workshopen. Det er tydelig at dette er noe folk setter veldig pris på. Dans og musikk er en viktig del av det kulturelle livet i Etiopia, men gwama folk har sjeldent sjansen til å vise fram dette i en organisert sammenheng.

Det er første gang i historien at noe slikt ble organisert i Tongo, og responsen var enorm. Mohamud hadde organisert at en eldre mann ved navn Hamid Angayo underviste – selvfølgelig på gwama! Han oppfordret alle tilstedeværende til å gi videre den rike dansetradisjonen til den neste generasjonen. Dansing er på vei ut blant de unge, men når de får lære det, setter mange likevel stor pris på å få med seg denne arven.

Mange av dansene til gwama folket handler om jakt-tradisjoner. Det er viktig å danse og oppmuntre hverandre før jakten, slik at jegerne er ved godt mot når de drar ut. Selv om jakt nå er forbudt, liker folk likevel å danse for å oppmuntre hverandre og ha det gøy.

Senterleder Asadik Habte filmet workshopen og lagde YouTube snutten som dere kan se under. Her danses en jakt-dans.

På bildet under kan vi se at det henger tradisjonelle instrumenter og verktøy fra taket til møterommet. Disse har blitt samlet inn blant de ulike urfolksgruppene i området, og vi har fått mye tilbakemelding om at folk synes det er veldig flott at deres kultur blir stilt ut offentlig.

Tekst: Sophie Küspert-Rakotondrainy

Foto: Asadik Habte

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp