Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny

Dans og glede

Foto: Asadik Habte Last ned
Mohamud Musa er gwama og frivillig ved Mao Komo kultursenteret. Han skriver dikt og driver med musikk, og har derfor et spesielt ansvar for kultur. I november organiserte han et danse-arrangement ved senteret.
Del Facebook Twitter E-post
Bildet viser en etiopisk mann

Frivillige Mohamud Musa arrangerte danse-arrangementet fordi han synes at dans hører til det mest viktige i gwama kulturen

Mer enn 60 mennesker kom til Mao Komo kultursenter i Tongo for å være med på workshopen. Det er tydelig at dette er noe folk setter veldig pris på. Dans og musikk er en viktig del av det kulturelle livet i Etiopia, men gwama folk har sjeldent sjansen til å vise fram dette i en organisert sammenheng.

Det er første gang i historien at noe slikt ble organisert i Tongo, og responsen var enorm. Mohamud hadde organisert at en eldre mann ved navn Hamid Angayo underviste – selvfølgelig på gwama! Han oppfordret alle tilstedeværende til å gi videre den rike dansetradisjonen til den neste generasjonen. Dansing er på vei ut blant de unge, men når de får lære det, setter mange likevel stor pris på å få med seg denne arven.

Mange av dansene til gwama folket handler om jakt-tradisjoner. Det er viktig å danse og oppmuntre hverandre før jakten, slik at jegerne er ved godt mot når de drar ut. Selv om jakt nå er forbudt, liker folk likevel å danse for å oppmuntre hverandre og ha det gøy.

Senterleder Asadik Habte filmet workshopen og lagde YouTube snutten som dere kan se under. Her danses en jakt-dans.

På bildet under kan vi se at det henger tradisjonelle instrumenter og verktøy fra taket til møterommet. Disse har blitt samlet inn blant de ulike urfolksgruppene i området, og vi har fått mye tilbakemelding om at folk synes det er veldig flott at deres kultur blir stilt ut offentlig.

Tekst: Sophie Küspert-Rakotondrainy

Foto: Asadik Habte

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp