Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Foto: Desalegn Asefa Last ned

Venterom gir trygghet!

Fremdeles er det dessverre heller få som benytter seg av venterommet ved Kamashi helsesenteret. Men de som kommer for å avvente fødselen er svært glade for denne muligheten.
Del Facebook Twitter E-post

Ayantu Kesasa – på bildet oppe til venstre sammen med mannen sin – og Meseret Tefera – til høyre  sammen med mannen sin – er to av kvinnene som benyttet seg av tilbudet om å avvente fødselen på helsesenteret. De tok ikke sjansen til å føde hjemme og risikere å være uten hjelp hvis det skulle oppstå komplikasjoner.

Bildet viser en kvinne med hennes baby

Til tross for en fødsel via keisersnitt en måned i forveien kom Ayantu til den store samlingen av alle ambassadørkvinnene i oktober (se blogg artikelen den 23.10.2017)

Ayantu kjenner godt til Safe Motherhood prosjektet og har fått mye hjelp fra helseprosjektene som blir drevet av Mekane Yesus kirka og får støtte av NMS.  Da hun var gravid for første gang fødte hun hjemme, mistet barnet i en vanskelig fødsel og fikk en fistelskade. Fistulaprosjektet i Boji hjalp henne til å komme seg til spesialsykehuset i Addis Ababa hvor hun ble operert og frisk igjen. Så ble hun gravid igjen og fulgte heldigvis rådet om å søke om hjelp: kvinner med en tidligere fistelskade skal ikke føde normalt for å unngå å få en ny fistelskade, men skal få keisersnitt. Ayantu og mannen hennes, Melatu, tok kontakt med Safe Motherhood prosjektet og igjen fikk hun hjelp. Hun ble kjørt til et lokalt sykehus hvor hun fikk kesersnitt og fødte en frisk gutt. Våren 2016 ble hun opplært som kvinneambassadør. Nå arbeider hun aktivt for at gravide kvinner får hjelp og oppsøker helseinstitusjoner.

Så ble hun gravid igjen. Siden hun bor langt unna helsesenteret – hun må gå mange timer til fots til å komme til en kjørevei til byen – kom hun mer enn måned før terminen til Kamashi og ventet på fødselen. Da tida var inne ble hun kjørt med sykebilen til høylandet, hvor hun igjen gjennom keisersnitt fikk ei frisk jente – og det på selveste etiopisk nyttårdagen, den 11. september!

Bilder viser prosjektlederen og ekteparet Meseret og Belete sittende på en benk

Prosjektlederen Desalegn intervjuer Meseret og mannen hennes, Belete, utenfor venterommet.

Meseret og mannen hennes var klar over mulige komplikasjoner som kan oppstå under fødsler. Da de skulle få første barnet, ville de ikke ta risken og føde uten fagkyndige hjelp. Da de trodde at fødselen nærmet seg, gikk de 10 km til fots til helsesenteret i Kamashi. Det viste seg at det var falsk alarm, men istedet for å gå tilbake var de svært takknemlige for tilbudet om å bli i Kamashi og bo gratis på venterommet. Etter noen dagers venting fikk de et friskt barn.

Sakte men sikkert kommer flere kvinner for å ta i bruk venterommet ved Kamashi helsesenteret. I 2016 var det 20 kvinner, mens det de første 10 månedene i 2017 var det 21. I gjennomsnitt oppholder de gravide seg 4 dager ved helsesenteret.

Tekst: Sonja Küspert, bilder: Desalegn Asefa og Sonja Küspert 

 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp