Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Foto: Dag Rune Sameien Last ned

En Kvinnes Kraft til å Kreve sin Kaffe

WEWEP er inne i de sine siste måneder av årets aktiviteter og denne treårs fasen. Det er på tide å se nærmere på hva vi har oppnådd gjennom årene og hvilke resultater vi kan vise til. Her er en av mange historier som samles inn sammen med Dag Rune Sameien, rådgiver i NMS Global, og Victoria Price fra England som har bakgrunn og erfaring fra arbeid med kjønn og bistand.
Del Facebook Twitter E-post

WEWEPs selvhjelpsgrupper er en populær aktivitet som vi stadig innser at myndiggjør kvinner på uventede måter. På fredag traff vi Daitu Nemara (32 år) som forteller sin historie med følelser og tårer. Hun har hatt en tøff tid med å oppdra fem barn ved hjelp av lite penger, og i tillegg opplevde hun at ektefellen solgte den eneste ressursen de hadde som utgjorde familiens levebrød, nemlig landet han hadde arvet og som de dyrket kaffe på. Inntekten skulle han bruke på alkohol.

Helt uventet og uten hennes samtykke solgte mannen kaffeplantasjen som var den eneste bærekraftige ressursen i familien. I fortvilelse og med hevngjerrighet fortsatte Daitu likevel å avle kaffen fra plantasjen – den skulle tross alt fortsatt ha tilhørt henne og hun ville ha igjen for alt arbeidet hun hadde lagt ned i denne. Hun kunne selvsagt ikke fortsette slik lenge uten at kvinnen som hadde kjøpt plantasjen meldte henne til politiet. Tross alt eide ikke Daitu plantasjen lenger.

Daitu møtte opp i retten og fortalte hvordan hun hadde mistet plantasjen fordi mannen hadde solgt den uten hennes samtykke. Hun hadde selv aldri ønsket å selge, og ville nå kreve landet tilbake. Ifølge Etiopisk lov er ikke salg av land gyldig uten begge ektefellers samtykke. Dette var noe Daitu hadde lært og nå ville hun kreve tilbake sin rett til plantasjen. Hun formidler historien med utgangspunkt i selvhjelpsgruppen og fellesskapet der. Selvhjelpsgruppen har gitt henne selvtillit og mot til å stå opp for seg selv og til og med kreve sine rettigheter som ektefelle.

Daitu til høyre

Daitu (nummer to fra venstre) og hennes medsøstre i selvhjelpsgruppen

 

 

 

 

 

 

 

Dette er en viktig historie for WEWEP, som viser at aktiviteten våre myndiggjør kvinner til å kreve sine rettigheter slik at de kan få bedre liv, og styrke sine familier. Selvhjelpsgruppene utgjør en viktig plattform for kvinner til å lære mer om egen posisjon i samfunnet, sine rettigheter, og hvordan de kan kreve disse. Men læring er ikke nok, men må også har mot og selvtillit til å handle. Fellesskapet i selvhjelpsgruppene, både det sosiale og åndelige, bidrar nettopp til denne viktige komponenten som er avgjørende for at forandring kan finne sted.

Tekst: Marit Breen
Foto: Dag Rune Sameien

 

 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp