Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Foto: Sophie Küspert-Rakotondrainy Last ned

En frisk start

NMS sin partner i Etiopia, Mekane Yesus kirkens utviklingsorganisasjon, DASSC, har 235 prosjekter over hele landet. Ett av dem jobber med rehabilitering av tidligere prostituerte i hovedstaden Addis Ababa.* Dette prosjektet forandrer liv. Her forteller to kvinner sine historier.
Del Facebook Twitter E-post

Det er ikke vanskelig å få respekt for de 25 unge kvinnene som møter meg til kaffe inne i lokalene til New Life Project i Addis Ababa en formiddag. De ser ut som helt vanlige kvinner mellom 20 og 35 år, og man skulle ikke trodd at de har opplevd å bli utstøtt, voldtatt, slått, gravide uten å kjenne faren, alene og ensomme i denne store byen.

Bildet viser stoff i ulike farger

Kvinnene i New Life Project liker godt å farge sjal som skal selges. De ser på fargingen som et symbol på at livet kan endre farge og bli mye vakrere enn før.

En av dem er Martha**, 27 år gammel. Moren hennes døde da hun gikk i 9. klasse, og siden faren også var død og hun eldst av 8 søsken, måtte hun overta foreldreansvaret. Hun begynte å jobbe i et hotell, men det lille hun fikk av lønn var aldri nok til å dekke utgiftene til familien. Til slutt begynte hun med prostitusjon på hotellet. Hun holdt det hemmelig for familien fordi hun skammet seg. Tårene begynner å renne ned kinnene til Martha når hun forteller dette.

Fem år levde jeg slik – et dobbeltliv, ensom og atskilt fra alle jeg var glad i. Jeg ble gravid og fikk et barn. Jeg var så langt nede. Jeg trodde aldri jeg skulle komme ut av det.

En fredagsnatt møtte hun medarbeiderne i New Life Project på gata. De inviterte henne til lunsj neste dag, og da hun var overrasket over hvor åpent og fordomsfritt hun ble møtt. Hun sluttet prostitusjonen og begynte med det ettårige programmet til prosjektet. Her får hun og de 24 andre unge kvinnene psykologisk oppfølging, opplæring i helse og ernæring og kurs i hvordan de kan få en inntektsbringende jobb som de kan leve av.

De lærer blant annet å sy, farge tøy, lage mat og hvordan man forvalter sine egne penger. Etter at programmet er ferdig, utarbeider de sin egen businessplan og får litt finansiell start-opp hjelp så de kan begynne. 419 kvinner har til sammen fått et nytt liv gjennom dette prosjektet. De kan alltid komme tilbake til prosjektet for å få råd, og prosjektmedarbeiderne følger opp kvinnene selv etter at de har avsluttet programmet.

Genet** har klare planer for fremtiden. Hun vil fortsette med skolegangen som hun avbrøt i 6. klasse, og så vil hun jobbe.

Bildet viser hendene til en kvinne som syr

Kvinnene lærer om finans, å sy, lage mat, og andre nyttige ting de kan bruke i dagliglivet eller i en jobb.

«Jeg har ingen problemer med å gjøre enkle jobber, som å vaske andre folks klær, gjøre renhold på offentlige toaletter og slikt. Så lenge det ikke er prostitusjon, er det bra nok for meg.»

New Life Project har fått en rekke priser, blant annet første plass i den årlige “Good practice on HIV/AIDS response” av det nasjonale Consortium of Christian Relief and Development Association. I år er en av de 25 kvinnene i prosjektet HIV positiv. Hun får ekstra støtte og oppfølging.

Martha smiler for første gang siden hun begynte å fortelle sin historie.

Jeg har håp for fremtiden igjen, for første gang på lenge. Nå er det slutt på netter ute, menn, gater… Jeg er fri!

* Dette prosjektet er ikke støttet av NMS, men drives av partnerorganisasjonen.

** Navnet er endret

Tekst: Sophie Küspert-Rakotondrainy

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp