Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Foto: Sophie Küspert-Rakotondrainy Last ned

Konfliktsensitivitet der det trengs

Gambela er regionen i Etiopia med desidert flest konflikter. Og her hadde jeg gleden av å arrangere to kurs i Do No Harm ("gjør ikke skade") / konfliktsensitivitet. Folk jeg møtte var åpne, hjertelige, ærlige, ydmyke og veldig tydelige på at konflikter preger dem og til deres store overraskelse - også blir preget av dem.
Del Facebook Twitter E-post

Do No Harm handler om nettopp dette: Hvordan vi oftest uvitende om vår påvirkning kan forsterke en konflikt i et område der vi jobber, selv om vi gjør «godt arbeid». Kirkene i Gambela som ønsket å få et kurs i Do No Harm var den Anglikanske og Mekane Yesus kirken. Sistnevnte har på grunn av etniske konflikter bitt splittet permanent. Det var da en utrolig flott opplevelse å ha begge de to gruppene samlet på ett og samme kurs!

Bildet viser to kvinner som underviser en gruppe

Sophie og Grace underviser for gruppen fra Mekane Yesus i Gambela

Sammen med meg som kursholder hadde jeg Grace Kiden Wani fra Sør-Sudan. Bonus ved det hele var at en kursdeltaker sa:

Det er første gang jeg har vært på et kurs ledet kun av kvinner. Og dere gjorde det så bra at menn burde lære av dere!

Både under kurset og etterpå kom mange bort til oss og nesten skamfullt tilsto at de hadde «gjort skade», ofte uvitende om deres påvirkning på situasjonen. Det varmer når kursdeltakerne sier at de har lært mye og at de kommer til å bruke den nye kunnskapen i det daglige arbeidet.

Dere åpnet våre øyne for hvordan vi noen ganger forsterker konflikter og hvordan vi i stedet kan jobbe for en mer fredelig og respektfull omgang med hverandre!

Jeg håper å være tilbake i Gambela snart. Siden kirkene der sliter med mange konflikter, både indre og i samfunnet, håper jeg å kunne få være en del av fred og forsoningsarbeidet.

Tekst: Sophie Küspert-Rakotondrainy

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp