Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Foto: Sonja Küspert Last ned

Å føde uten hjelp er en skadelig tradisjon!

Tida er over hvor kvinner skulle føde alene enten ute i skogen eller hjemme. Alle bør gå til en helseinstitusjon for å få fagkyndig hjelp.
Del Facebook Twitter E-post
bildet viser ei bestemor som holder barnebarnet sitt under tøystykket

Denne bestemora er framsynt og åpen for forandringer og holder ikke lenger på gamle, skadelige tradisjoner.

Å føde uten hjelp er en skadelig tradisjon,

sier bestemora til ei nyfødt jente. Hun som selv fødte alle sine unger hjemme, er imot de gamle tradisjonene. Den gamle damen ser hvor viktig det er å få oppfølging gjennom svangerskapet ved å gå til svangerskapskontroll, og å føde ved en helseinstitusjon. Da jeg kom inn på helsestasjonen lå den lille nyfødte jenta i armene hennes under et tradisjonelt tøystykke som kalles gabi.

Maseret Gari, mora til den nyfødte jenta ved helsesenteret i Kamashi lever ca. 7 – 8 km fra byen. Hun kom til alle svangerskapskontroller hvor hun ble sterkt oppfordret til å føde ved helsesenteret. Da fødselen startet rundt midnatt benyttet hun seg av den tradisjonelle ambulansen: senga hennes ble båret på skuldrene av sterke menn fra hjemmet til helsestasjonen, fulgt av mora og søstera.

bildet viser ei ung etiopisk kvinne

Maseret er gald for at fødselen er over og at hun fikk ei frisk datter.

Ved helsesenteret fikk Maseret sitt først barn, ei jente. Det var en kald og regnfull dag og da var det ekstra godt at babyen fikk ei strikkelue på hodet og ble tullet inn i et mykt babyteppe, alt strikket av dyktige og engasjerte kvinner i Norge. Det var klart for Maseret at hun skulle føde ved helsesenteret, og i landsbyen hennes er det flere og flere som gjør det samme.

Jordmødrene hadde mye å gjøre denne dagen. Det var 3 fødsler denne lørdagen jeg besøkte helsesenteret i Kamashi, og da vi reiste på ettermiddag var ei fjerde kvinne på et av venterommene og ventet på at tida skulle være inne for henne.

Tekst: Sonja Küspert

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp