Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Foto: Klaus-Christian Küspert Last ned

Sammen i bønn for fred og forsoning

Gambela er den mest vestlige regionen i Etiopia – en region med mange utfordringer. Her lever det flere etniske grupper som tradisjonelt har et konstant fiendtlig forhold, i tillegg til 350.000 flyktninger fra Sør Sudan som bare øker spenningene. Studentene ved det anglikanske presteseminaret prøver å gjøre noe med situasjonen. De går sammen i bønn på tvers av etniske skillelinjer og bidrar til forsoning mellom folkegruppene.
Del Facebook Twitter E-post

2016 var et usedvanlig vanskelig år for Gambela. I tillegg til de politiske spenningene generelt i Etiopia, var det en lang rekke sammenstøt mellom de to største folkegruppene i Gambela, Nuer og Anwak, med et stort antall dødsoffer.

Bilder viser Rev. Jeremiah Maet fra Gambela, Etiopia

Dosent Rev. Jeremiah Maet leder studenter fra ulike etniske grupper i bønn for fred og forsoning ved St. Frumentius College i Gambela

Dosent Rev. Jeremiah Maet leder studenter fra ulike etniske grupper i bønn for fred og forsoning ved St. Frumentius College i Gambela.
St. Frumentius College er den anglikanske presteskolen i Gambela by. Det en unik skole hvor Nuer, Anwak og mennesker fra andre etniske grupper sitter ved samme skolebenk i en by hvor folkegruppene ellers bor og lever totalt adskilt. Rev. Jeremiah Maet er dosent ved skolen og selv Nuer. Han forteller om en dristig og ikke ufarlig aksjon: I fastetida bestemte han og 14 Nuer og Anwak studenter seg for at de sammen skulle dra ut på husbesøk til bydelen der det kun bor Anwak. For mage av Nuer studentene var det første gang at de kom dit, selv om de er født og oppvokst i byen.

Spenningen var stor. Hvordan ville de bli møtt? Ville det bli fiendtligheter overfor Nuer studentene, til og med åpen vold? Mottakelsen overgikk enhver forventning. Dørene åpnet seg, studentene ble bedt inn i husene og folk ba dem om å be for dem og lese fra Bibelen. Det ble spesielt verdsatt at de ba for de syke, for de som hadde lidt tap i urolighetene og for de som slet med angst og forfølgelse fra onde ånder. Etter en dag med bønn, samtaler og bibellesning kom 7 personer til troen i Jesus Kristus, og studentene ble bedt om å komme tilbake og fortelle mer om evangeliets forsonende og frigjørende kraft.

NMS følger opp dette unike tiltaket med å arrangere et «Do No Harm» seminar i Gambela i juni hvor studentene med ulik etnisk bakgrunn skal lære mer om hvordan de kan jobbe på en konfliktsensitiv måte når de blir prester og kirkeledere. De kommer til å lære hva man må se etter for å styrke det som forbinder på tvers av ulike grupper, å unngå å forsterke det som skiller menneskene og som kan føre til konflikt og vold. Vi vil gjerne støtte den anglikanske kirka i Gambela i sitt unike forsoningsarbeid både i Gambela by og i flyktningleirene, og i sitt forsøk på å inkludere mennesker på tvers av etniske skillelinjer i kirken, og på denne måten bidra til å spre det kristne fredsbudskapet.

Tekst: Klaus-Christian Küspert

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp