Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Foto: Foto: Marit Breen Last ned

Tamar Campaign

Historien om Tamar som blir voldtatt av sin halvbror Amnon i 2.Samuelsbok 13.1-22 hører vi ikke ofte i kirken. De siste ukene derimot, er teksten presentert gjennom høytlesning, drama og sang, og nøye studert og diskutert blant kirkeledere i vest Etiopia gjennom to dager med undervisning og gruppearbeid.
Del Facebook Twitter E-post

Tamar Campaign er et unikt og annerledes bibelstudie og et våpen i kampen mot vold mot kvinner. Å studere historien om en ung kvinne som voldtas av sin egen bror i Davids hus – Guds utvalgte og Israels salvede konge – åpner døra for å snakke om det kontroversielle temaet som noe som angår og skjer også i kirken. Og det er nettopp målet med Tamar Campaign; å få kirken i tale i forhold til vold mot kvinner. Voldtekt er noe som skjer også innad i kirken, og kan derfor ikke ties ihjel (en strategi som ofte benyttes). Det er også ledere i Mekane Yesus kirken i vest Etiopia i ferd med å oppdage gjennom Tamar Campaign.

Kirken er potensielt en ressurs for voldtekts og voldsofre og kan utspille sin rolle som sivilsamfunnsaktør – en sterk en som sådan dersom den innser at problemet også eksisterer i egne rekker og at den har ressurser til å skape forandring. Tamar Campaign representerer en plattform for forandring når det gjelder kirkens rolle i kampen mot vold mot kvinner.

I løpet av de to dagene av Tamar Campaign, som til nå har blitt gjennomført i to av seks synoder i Vest Etiopia, er engasjementet til å ta og føle på. WEWEP (Western Ethiopia Women Empowerment Programme) står i bresjen og har engasjert egne drama grupper gjennom prosjektet til å presenterer teksten i tillegg til høytlesning.

Å spille Tamar vekket et sinne i meg – et sinne over alle overgrep mot jenter og kvinner som vi ser og kjenner til her hos oss. Jeg vil engasjere mine jevnaldrende i å gjøre noe sammen mot all den volden vi opplever og erfarer.

Aragash Tolasa (30)

Aragash Tolasa (t.h) og Badhassa spilte rollene som Tamar og Amnon i dramastykket som ble fremført i Vest synoden. De er også i slekt og enige om hvor viktig det er å fortelle Tamars historie i kirken.

Bibelteksten studeres detaljert i grupper og diskusjonen baserer seg på presentasjonen fra de ulike gruppene. Det gjøres stadig nye oppdagelser spesielt i forhold til hvordan teksten kan ‘tale’  inn i den etiopiske konteksten:

  • – ’Tamar var tøff ung kvinne forut for sin tid: vi må lære våre døtre og kvinner å stå opp for seg selv’;
  • – ’I vår kultur vil folk kaste jenter som er voldtatt ut av huset, men Absalom tok i alle fall sin søster inn i sitt egen hjem og beskyttet henne!’;
  • – ’Kong David håndterte situasjonen dårlig – menn må ta ansvar i egne hjem og gjøre hva de kan for å beskytte ’sine’ jenter og kvinner’

Tamar Campaign en ny og spennende måte å jobbe med et såpass utfordrende tema. Og dette er bare starten. WEWEP skal gjennomføre ytterligere fire Tamar Campaigns iløpet av året og vi er spent på hvilke frukter vi kan høste videre fra denne måten å jobbe på.

Hilsener fra Norge gjennom postkortene fra NMS kampanjen stopp vold mot kvinner ble også delt ut som et flott symbol på hvordan kampen mot vold mot kvinner også bekjempes og støttes av brødre og søstre i Norge. Ingen skal stå alene i denne kampen!

Bibelstudiet avsluttes med at gruppene lager egne planer for respons i kjølevannet av de to dagene de har hatt sammen, og presenterer disse.

Tekst: Marit Breen

 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp