Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Foto: Sonja Küspert Last ned

Rev. Abera kommer til Sommerfest & generalforsamlingen

Abera Negeri er en av få gumuz-prester i Etiopia og snart den første med mastergrad. Godt hjulpet av en rekke NMS stipend holder han på med en mastergrad i teologi etter å ha tjenestegjort i Blånildalen i mange år. I sommer kommer han på NMS sin Sommerfest & generalforsamling i Stavanger.
Del Facebook Twitter E-post

Reverend (prest) eller Qes Abera er født og vokst opp i Agalo Meti i Blånildalen. Han tilhører folkegruppen gumuz som er majoriteten i dalen. Tidlig ble NMS misjonærer oppmerksomme på den kvikke gutten og ordnet det slik at han fikk stipend for å få god utdanning. Allerede i 6. klasse ble han sendt på ungdoms- og videregående skole på høylandet, og senere til Addis Ababa hvor han studerte teologi. Etter mange års prestetjeneste holder han nå på med en mastergrad.

Bildet viser Qes Abera med kona si foran huset deres

Qes Abera her sammen med kona si Dafine foran huset deres i Kamashi.

Qes Abera, som er gift og har 6 barn og 5 barnebarn, er stolt av å være gumuz og bruker språket sitt hjemme i familien. Han var med da Det nye testamentet på gumuz ble offentlig innsatt til bruk i 2003. En stolt forsamling tok imot Bibelen som de nå kunne lese på morsmålet sitt. Akkurat nå holdes det på med en revisjon av Det nye testamentet

Les også: Vi er i gang! Revisjon av NT på gumuz.

Det er ikke så lett å få gjennomslag for gumuz-språket i kirke og samfunn. Siden mange mennesker med stor innflytelse fra høylandet har kommet til dalen er det andre språk som dominerer. Ikke bare er gumuz marginaliserte når det gjelder bruk av språk, men også når det gjelder utdanning og innflytelse i samfunnet, slik at mange gumuz ikke føler seg likeverdige med mennesker fra andre folkegrupper.

Mens Qes Abera var på mastergradutdanningen i Addis prøvde lederen  for sognet – som ikke er gumuz -å kutte ut all bruk av gumuz i gudstjenesten, selv om språket bare brukes under tekstlesningen og når koret synger. Heldigvis har menigheten bevisste og sterke ungdommer som satte seg imot, og med hjelp fra menighetsrådet klarte de å beholde det lille som finnes av gumuz. Spesielt ungdommene er stolte og mer og mer bevisste av å være gumuz og kjemper for å få styrket morsmålet sitt og få gjennomslag for å bruke det så mye som mulig.

Rev. Abera skal delta på seminaret ”Tekst og makt: bibeloversettelse og bibeltolkning” på GF. Vi håper at han får visum og kan reise til Stavanger. Ta en prat med ham dersom du er i Stavanger. Han er en vennlig man som ser frem til å komme i kontakt med dere!

Tekst: Sonja Küspert

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp