Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Foto: Alma Küspert Last ned

Ikke krim, ingen appelsiner – men våke hele natta

Påske i Etiopia er den viktigste høytiden i året. De kristne forbereder seg i ukevis på den store dagen og de ortodokse kristne har en fastetid på 55 dager i forkant av påska.
Del Facebook Twitter E-post

Protestantiske kristne i Etiopia har ikke så mange regler å forholde seg til, mens religionen for de ortodokse kristne spiller en stor rolle hele året. De faster rundt halve året, fordelt på dager, uker eller måneder i strekk. Med unntak av 55 dager etter påske faster de også hver eneste onsdag og fredag hele året.

Å faste betyr at de spiser vegansk, altså ikke kjøtt, egg og melkeprodukter. Hvis de tar det svært strengt spiser de ikke før kl. 16 hver dag eller i alle fall ikke før kl. 13 for dem som jobber. Unntatt er kvinner som føder og barn under 7 år. På restauranter er det et godt utvalg av veganske retter – alt fra pizza og det som spises sammen med den tradisjonelle maten injera, den litt sure ”pannekaken”.

bildet viser mange festkledde ortodokse personer foran en ortodoks kirke

De ortodokse kristner er synlige når de feirer høytider, som her ved Meskelfeiringen. På denne store dagen feirer de det sanne korset.

I fastetider har de ortodokse kristne ingen fester og ingen bryllup. Før jul og påske er det gudstjeneste hver eneste dag. Folk møter opp kl. 12 og litt senere kommer presten og de synger og ber sammen til kl. 15.

På landfredag er det gudstjeneste hele dagen og natt til påskedagen er de kristne i kirka til det lysner – også de protestantiske kristne. Så går de hjem og feier oppstandelsen av Jesus. Noen har allerede forberedt maten og de spiser med en gang, mens andre begynner med forberedelsen av festmåltidet. De som har råd slakter et dyr, helst en sau.

For de kristne i Etiopia er påsken den største festen i året hvor de feirer oppstandelsen av Jesus Kristus. Så her er det verken skiferie eller krim lesing. Og appelsinene vokser på trærne uansett…

Tekst: Sonja Küspert

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp