Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Foto: Sonja Küspert Last ned

Nytt område – nye muligheter

I tredje året har prosjektet Safe Motherhood igjen utvidet sitt arbeidsområde og er nå aktiv i et nytt distrikt i Kamashi sonen – i Yaso. Staten har bygd et nytt helsesenter i løpet av de siste 2 årene og vi skal ha tett samarbeid med dette.
Del Facebook Twitter E-post

Med Yaso området har vi nå venterom ved 5 helsesentre i Kamashi sonen. Her kan de gravide komme litt før terminen og få fagkyndig hjelp når fødselen starter. De bor gratis og får mat på senteret. Et slikt tilbud er spesielt viktig for dem som bor langt unna helsesenteret. Infrastrukturen er dårlig og ofte må man krysse elver for å komme seg fram, noe som er spesielt vanskelig eller helt umulig i regntida.

Bildet viser kartet over Benishangul-Gumuz regionen; Kamashi sonen, hvor prosjektet arbeider er gul

Kart over Benishangul Gumuz Regionalstat (tegnet av Sophie Küspert-Rakotondrainy)

Ved disse 5 helsesentrene får alle nyfødte en strikket gave fra Norge: I Kamashi og Agalo Meti får de babytepper, på de andre 3 plassene babyluer. Disse gavene er ettertraktet og vi har lyktes med å få flere kvinner til å oppsøke helseinstitusjoner for å føde i stedet for å føde alene i det fri, som er Gumuz skikken. Dermed reddes flere liv og færre kvinner får fistelskader som forårsakes av langvarige og vanskelige fødsler på egenhånd.

Safe Motherhood prosjektet jobber i Kamashi sonen som er merket gul på kartet. I Koncho, Korka Meti, Agalo Meti, Koncho og Yaso (rød skrift) er det statlige helsesentrer og venterom for gravide kvinner.

Dessverre blir tilbudet ikke benyttet av mange kvinner ennå. De må venne seg til muligheten og trenger litt tid til å akseptere det gode og viktige tilbudet. Men jeg er overbevist om at flere vil komme i fremtida.
Bildet viser venterommet (grønn) og bølgeblikk bygg for kjøkken og do

 

Ved Yaso helsesenteret er det 2 rom i den grønne bygningen hvor gravide kan bo før fødselen. Til venstre er kjøkkenbygning og til høyre er doen.

 

 

Tekst: Sonja Küspert

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp