Tilbake til nms.no Etiopiablogg
Meny
Foto: Sonja Küspert Last ned

Hun trosset gumuz skikken – og fikk friske barn!

Chaltu Shuni svømmer mot strømmen. Hun var den eneste i landsbyen som reiste til helsesenteret i distriktshovedstaden Kamashi for å føde, 25 km unna.
Del Facebook Twitter E-post

Chaltu er en energisk kvinne som vet hva som er viktig. Selv om hun bor langt unna helsesenteret gikk hun til svangerskapskontroll regelmessig og fødte på det trygge stedet. Første barnet fikk hun på sykehuset i høylandet siden det oppsto problemer. Det var en sykebil som kjørte henne dit fra Kamashi. Men andre og tredje barnet fikk hun ved helsesenteret.

Jeg har sett to kvinner dø i forbindelse med fødsler. Den første blødde i hjel etter fødselen siden det var noe galt med morkaka. Den andre døde under selve fødselen. Dette vil jeg ikke oppleve!

Jeg møtte Chaltu ettebildet viser gumuz kvinnen Chaltu Shunir tredje fødselen. Da jeg kom til helsesenteret satt hun ved siden av den nyfødte, sovende gutten som var tullet inn i et babyteppe og hadde en lue på hodet, begge strikket i Norge. Gjennom prosjektet ”Safe Motherhood” får alle barn som blir født ved 4 helsesentrer i Kamashi distrikt en lue og ved 2 helsesenter får de også et babyteppe – alt strikket i Norge. Disse gavene gir ekstra motivasjon til å føde ved helseinstitusjoner og i løpet av de første 2 årene til prosjektet har antall kvinner som føder ved helsesentrer steget med over 30 %! Dette redder liv til både mødre og de nyfødte og reduserer nye fisteltilfeller. (Fistula er en skade på fødselskanalen som fører til at kvinnen mister kontroll over blære og/eller tarm.)

Kompliserte fødsler som oppstår ved 15 % av alle fødsler fører ofte til skader, til og med død, når den fødende ikke får fagkyndig hjelp. Fistula er skam- og tabubelagt og mange kvinner blir utstøtt av familien og samfunnet.

Chaltu er lykkelig over å ha fått en frisk gutt. Når hun kommer tilbake til landsbyen sin vil hun undervise andre kvinner i å gå til helsesenteret og ikke føde alene.

Tekst: Sonja Küspert

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp