Tilbake til nms.no Englandblogg
Meny
Foto: Kristian Mjølsneset Last ned

Network Youth Church i Windermere Prosti

Jeg har blitt virkelig velsignet gjennom støtten vi har hatt fått av NMS Ucrew-ungdommer på utveksling gjennom årene, spesielt i Grange Over Sands. Uten deres engasjement og støtte ville vi ha slitt med å ha like stor innvirkning på unge mennesker i området. Nedenfor er en kort beskrivelse av hva Network Youth Church har gjort i Windermere prosti, og jeg håper det kan være til oppmuntring for alle dere som støtter dette arbeidet.

Aktiv team-lek i parken

Aktiv team-lek i en park

Fordi prostiet utgjør et stort geografisk område med små landsbyer spredd rundt så er skoler den enkleste måten å bygge relasjoner med unge mennesker på. Vi er for tiden knyttet til to ungdomsskoler i prostiet. I Cartmel Priory School (CPS) så åpner Network Youth Church et interaktivt bønnerom hvert år. Bønnerommet er åpent over en uke om sommeren, noe som gir unge mennesker anledning til å møte bønn og bygge relasjoner med oss. Vi deltar også regelmessige på elevsamlinger på skolene. Koblinger til grunnskoler er viktige, for her kan vi hvert år holde overgangsøkter for de 6 barneskolene som skal over på ungdomsskolen. Dette hjelper ungdommene som skal flytte til ungdomsskolen med å bygge relasjoner til Network Youth Church før de begynner på den nye skolen.

Selv om skoler er viktige, er vårt mål at kirken skal vokse også utenom skoletiden. Gruppene vi etablerer er sentrert rundt moro, vennskap, mat og Gud. For tiden har vi to disippelgrupper på gang; en i turistbyen Ambleside og en annen i en landsby nær Grange Over Sands. Sistnevnte gruppe består av fem kjernemedlemmer, og vi har nylig begynt å studere profeten Elias sitt liv sammen i gruppa.

Mye av det vi gjør krever teamarbeid, inkludert mennesker og partnerskap med andre kirker. I turistbyen Windermere har jeg de siste 6 månedene utviklet et team av frivillige for å starte en ny gruppe i området. Jeg startet en bønnefrokost for folk som er interessert i oppsøkende ungdomsarbeid, og utfra det har vi bygget opp et team med mennesker som skal bruke to uker i juni på å drive hva vi kaller en «Drop In» for unge mennesker i en av de lokale kirkene. Målet er å finne ut hva ungdommene selv ønsker og deretter starte en vanlig gruppe fra september og utover.

NYC Winderemere besøker fotballstadium

NYC Winderemere besøker fotballstadium

En av våre styrker er relasjoner og å se unge mennesker vokse gjennom relasjoner med Gud og oss. Et eksempel på dette var en ung mann som tilbrakte 7 år sammen med oss etter et møtte i Grange Over Sands en fredag kveld. Livet hans var dysfunksjonelt, foreldrene hans ble skilt og begge hadde psykiske helsebehov. Likevel så fant han kjærlighet, støtte og vennskap i denne gruppen, mens vi gikk sammen for å navigere i tro og liv. Et minne om denne unge mannen som stikker seg ut er da han ble med oss på en tur til Sarajevo i Bosnia. Der fikk vi se ham vokse gjennom å dele Jesu kjærlighet med dem han møtte. Han har nå flyttet Windermere og blitt student ved universitetet. Men i løpet av disse årene er det er sådd et frø av tro i ham som vi håper vil vokse uansett hvor han bor.

Takk for at NMS går sammen med oss i arbeidet om å nå unge mennesker gjennom arbeidet i Network Youth Church i Windermere prosti. Vi vil være takknemlige for dine forbønner for arbeidet.

Takk,

Skrevet av Chris Mason

Les innlegget →

Hva kan vi lære av Network Youth Church?

Misjonstenkningen i Network Youth Church er noe vi alle kan lære av og la oss inspirere av i vårt lokale misjonsarbeid uansett hvor vi befinner oss. Hovedtanken bak dette arbeidet er å være til stede der ungdommene er. Sammen med ungdommene bygger man relasjoner og et kristent fellesskap basert på ungdommenes egne premisser, samtidig som man gir rom for tro og de store spørsmålene i livet. Gjennom tilstedeværelse i parken over en kopp varm sjokolade oppstod mange dype og fine samtaler mellom ungdom og NMS' utsendinger i Carlisle. Hør tidligere NMS-misjonær Kristian Tjemsland fortelle om arbeidet i denne videoen fra 2022.

Fram til 2022 var NMS representert med utsendinger i Carlisle, Nord-Vest i England.

Network Youth Church er en viktig prioritet i ungdomsarbeidet i bispedømme, og NMS fortsetter å støtte dette viktige arbeidet også etter at NMS misjonærene er reist tilbake til Norge. Kristian Tjemsland, som var blant NMS-utsendingene, forteller i denne videoen hvordan NMS jobbet i området gjennom «Network Youth Church».

– Vi jobber hovedsakelig med unådde unge mennesker. Vi jobber med å få kirken til å fokusere på unge som ikke har en tilknytning til dem fra før, sier Tjemsland i videoen.

– Vår viktigste oppgave er å møte barn og unge i parker. Vi har med varm sjokolade og forsøker å komme i kontakt med dem. Ingen skal si det ikke har gått tregt, men vi ser Gud jobber gjennom de små tingene og gjennom samtaler, sier Tjemsland.

Og nettopp gjennom samtaler oppsto mange gode relasjoner mellom barn og ungdom i parkene og NMS-utsendingene.

– En gang spurte vi «hvis du kunne valgt å ha hvem som helst til julemiddag, hvem ville du valgt»? Vi forventet gjerne svar som Justin Bieber eller andre kjendiser – men fikk svar som «min far som er i fengsel», «min døde bestemor» og lignende. Vi kan bruke dette til å snakke om noe dypere. Uken etter kan vi gjerne ta med lys og minnes døde slektninger.

På den måten skapes det rom for de dypere samtalene, som på sikt også leder oss inn til samtaler om tro og tvil.

Les innlegget →

Furness Network Youth Church (NYC)

I England har NMS gjennom mange år hatt den glede å støtte Carlisle bispedømmes arbeidet blant unge gjennom det som kalles Network Youth Church (NYC).

Furness NYC Bible Study

Furness NYC Bible Study

NYC er en del av hva man på norsk kaller «Kirke på nye måter», eller «Fresh Expression» som det kalles på engelsk. «Kirke på nye måter» kan ta mange ulike former, og NYC er en av måtene man kan være kirke på for og med ungdom som ellers ikke har noen tilknytning til kirken. Målsetningen er å nå ungdom som ofte er helt kirkefremmende.

Furness Network Youth Church er et ungdomsarbeid som har som mål å være kirke for ungdom og med ungdom og finner sted for det meste i de landlig område nordvest i England. Vi introduserer unge mennesker for Jesus og ønsker å være kirke på en måte som gir mening for dem i den verden de lever.

Det er et stort utvalg av ting vi gjør for å nå unge mennesker, bygge relasjoner med dem og hjelpe dem å bygge et forhold til Jesus.

I hver av gruppene våre som vi har rundt om i bispedømmet vårt, prøver vi å gjøre det til en særegen kirke ved å ha bønn, en form for tilbedelse, vanligvis en sang, en tale og diskusjon og tid for fellesskap og vennskap. Selv om dette ikke ofte ser ut som det man vanligvis forbinder med en tradisjonell kirke, så har NYC de elementene som danner grunnlaget for å være kirke. Vi har funnet ut at de unge liker å ha et mønster og vite hva som vil skje hver gang de kommer.

Furness NYC i samtale med ungdommene

Furness NYC i samtale med ungdommene

Vi har også funnet ut, uten noen overraskelse, at mat er veldig viktig! På alt vi gjør er det en slags mat eller drikke. Med alt fra varm sjokolade til et fullt måltid, trekker mat folk inn. Vi så Jesus spise sammen med folk hele tiden og syntes det var en god modell!

Vi samarbeider også med et par ungdomsskoler i området, og støtter både elever og ansatte. Et av våre siste prosjekter var å dele ut en pakke med ting til hver student som tok eksamen. Over 350 studenter mottok noen små gaver for å hjelpe med lesing til eksamen sammen med noen råd for hvordan best studere, et bibelsted og en bønn.

Vi har også jobbet med andre grupper i området og invitert dem til Laser Quest og Escape-rom. Dette var et godt utadrettet og oppsøkende arrangement for ungdommene å invitere venner til. På slutten fikk de alle en godtepose med Markusevangeliet sammen med andre ting.

Furness NYC rundt Påske leirbål

Furness NYC rundt påske-leirbål

Alle disse tingene er strålende, men vi legger ofte merke til at Jesus jobber mest når vi ser på de små tingene. Nylig, etter å ha sett en av videoressursene vi produserer, ba en ung person som aldri har vært i kirken før hun begynte å være sammen med oss, om å lese Bibelen med oss der og da. Vi fikk da anledning til å lese en kort tekst, forklare, utforske og stille spørsmål. Før jeg visste ordet av det, hadde oppmerksomheten hennes gått over noe helt annet, men dette var allikevel et stort skritt for henne.

I en av de andre gruppene våre fortalte en ung person at de hadde brukt en app vi hadde foreslått, og han hadde lest Bibelen hver dag i fire uker. Utrolig.

Selv om dette ikke virker som mye, var det stort for disse unge menneskene. Selvfølgelig ønsker vi å se flere og flere unge mennesker komme til kirken vår, men vi ønsker også å se dem gå dypere i troen sin, og det er det vi ser i disse historiene.

Skrevet av Ruth Hutchings, NYC leder i Furness

Les innlegget →

Eve viser vei i praktikantprogrammet for unge ledere

«Da jeg var tre år gammel, gikk jeg inn på kjøkkenet og fortalte mamma at jeg hadde bedt og kjent en varm glød. Hun fortalte meg at det var Gud som ga meg en klem. Så det har aldri vært tvil for meg om Gud eksisterte; det var rett og slett et spørsmål som jeg ville utforske mer.» Les om prosjektet som vil bringe "liv, energi, kapasitet og kreativitet" til Cumbria.

Det er den følelsen av utforskning som brakte 20 år gamle Eve Brett til bispedømmet i Carlisles som den første britiske praktikanten fra Church of Englands nasjonale internprogram, Ministry Experience Scheme (MES). Basert i menigheten St James Carlisle, jobber hun med barn og familier, og støtter kirkens Cornerstone-kafé og gjenbruksbutikk. Hun jobber også på skoler ved siden av Northern Inter Schools Christian Union samtidig som hun studerer teologi gjennom Emmanuel Theological College.

Eve Brett

Eve Brett

Eve forklarer: «Jeg har virkelig likt tiden min her så langt. Jeg har fått muligheten til å drive barne- og familiearbeid – eller være sterkt involvert i det – så jeg vet nå at jeg faktisk kan klare å gjøre det på egenhånd. Det har vært bra å teste evnene mine på forskjellige områder, og jeg føler definitivt at jeg allerede kan gjøre mer. Jeg vurderer muligheten til å bli et ekstra år her i Cumbria. Det vil gi meg anledning til å se om det å gå inn i prestetjenesten virkelig er den rette veien for meg. For øyeblikket tror jeg det er det.»

«Før jeg kom hit jobbet jeg som au pair i Tyskland. Så en dag fikk jeg en videosamtale fra mamma, som sa: «Eve, jeg synes du burde bli prest!» Til å begynne med lo jeg av det og prøvde å ignorere det hele, men etter hvert begynte jeg å bli nysgjerrig på å utforske denne muligheten. Jeg begynte derfor å se på alternativer hvor jeg kunne utforske dette noe mer. Dette utvekslingsåret har virkelig meg denne muligheten.»

Eve vokste opp i frikirkelige omgivelser i utkanten av Lincoln, og gikk på en katolsk ungdomsskole. Hun sier at forståelsen av hva kirkelig tjeneste er har blitt utvidet av å flytte til Nord-England, og hun har også likt å bygge bånd med utvekslingsungdom fra det Norsk Misjonsselskap (NMS). NMS har lenge hatt forbindelser med bispedømmet Carlisle. Under ledelse av pastor Andy Smith, som har tittelen Growing Younger Enabler er det nå planer om at opptil ti praktikanter skal begynne i Cumbria i september. Han har utviklet Northern Young Leaders Project for 18 til 30-åringer som vil se tre britiske praktikanter bli med via MES mens opptil syv andre kan komme fra utlandet gjennom NMS-koblingen.

God for all- Carlisle bispedømmes motto og tittel på misjonstrategien

God for all- Carlisle bispedømmes motto og tittel på misjonstrategien

«Utvekslingsprogrammet har som mål å utvikle unge ledere til kirken,» sier Andy. «Det bringer også liv, energi, kapasitet og kreativitet til kirker i Cumbria. Det kan bidra til å endre fortellingen vår, slik at unges behov er mer i fokus. «Bispedømmet har en misjonsstrategi som vi har kalt «God for all» (Gud til alle). I den er det fem punkter som tilhører arbeid for og med unge som vi har kalt «growing younger». Det fjerde punktet snakker vi om å investere i mennesker som er i stand til å lede yngre mennesker, altså utvikle unge ledere. Det er flere måter vi ønsker å gjøre det på, men en måte er å tiltrekke folk til dette fylket – gjennom prosjekter som praksisplass  – som deretter kan fortsette i ordinerte tjenester eller i lekmannsroller. Til syvende og sist handler dette om å bygge opp en ressursgruppe av ledere som kan støtte vårt misjonsarbeid her i Cumbria.

Rev Andy Smith

Rev Andy Smith

«Det er veldig spennende. Det har vært mye arbeid for å komme dit vi er. Jeg opprettet praktikantordningen for Winchester bispedømme da jeg var prest der og drev dette programmet i fem år. Jeg gjorde det fordi jeg ønsket å investere i yngre ledere, men også fordi jeg så hva praktikanter kunne gi av kulturendring i menighetskirken jeg var en del av.» Trenings- og mentorprogrammer utvikles for å bygge relasjoner mellom Storbritannia og internasjonale praktikanter. Det er noe Eva sier allerede har hjulpet henne; som har deltatt på den nasjonale MES-konferansen. Hun sier: «Jeg ble virkelig tiltrukket av bispedømmet Carlisle på grunn av koblingene til Det Norske Misjonsselskap. Hvis jeg til slutt begynner i prestetjeneste i Church of England, vil jeg se tjenesten i et bredere verdensperspektiv, så dette var en fin måte å gjøre det på. «Selv om praksisplassen min er litt annerledes, har jeg klart å knytte noen gode forbindelser med NMS. Vi har hatt sammenkomster i starten av året, midtveis og slutten av året for å fortelle hverandre hvordan det har gått. «Og når det gjelder det mamma sa i den videosamtalen, så utforsker jeg fortsatt mange ting, men jeg tror hun kan ha rett!»

Jump

The Northern Young Leadership Project

For mer informasjon, besøk http://www.nylp.org.uk

Skrevet av Dave Roberts

Les innlegget →
Flere blogginnlegg

Følg
bloggen

Få varsel om nye blogginnlegg på e-post.


Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp