Tilbake til nms.no Thailandblogg
Meny
Last ned

Lørdagsklubbene- en stor suksess

Det er med stor glede jeg ser stadig flere lokalmenigheter her i Thailand starter opp lørdagsklubber! Mange av menighetene til Den evangelisk-lutherske kirke i Thailand (ELCT), som er NMS sin partnerkirke i landet, ligger i fattige områder. Barna i disse lokalsamfunnene er en sårbar gruppe som dessverre står i fare for å bli utnyttet på ulike områder.
Del Facebook Twitter E-post

Menighetene til ELCT arrangerer såkalte lørdagsklubber, som er en trygg og god plass å være. Her får barna hjelp til å ta gode valg for seg selv og de rundt seg. De får også et godt måltid hver gang.

Lørdagsklubbene vil dele troen på Jesus, lære om barns rettigheter, miljø, kultur og tradisjoner og utdannelse. Utover det er det menighetene selv som bestemmer innholdet i klubbene, alt etter hvilke talenter og interesser voksenlederne har og hva behovene er i nabolaget. Det er diakoniavdelingen i ELCT som leder dette arbeidet og NMS er med som støttespillere.

Skriftspråk

På lørdagsklubbene i Nan-provinsen i Nord-Thailand har de et ekstra søkelys på tradisjonelt håndverk og lokalt språk. Der jobber ELCT blant urfolket Lua. Fram til nå nylig har Lua-folket bare hatt et muntlig språk, men ikke et eget skriftspråk. Barna får ingen undervisning i sitt lokale språk på skolen, selv om mer enn 90 prosent av barna på skolen tilhører Lua-folket.

To kirkeansatte i Nan jobber sammen med finske misjonærer om å lage et skriftspråk. Nå har de laget barnebøker med bibelfortellinger og med lokale historier. Disse hjemmelagde bøkene leser de for barna på lørdagsklubbene. Dere kan tro det er populært! Nå jobber språkteamet med å oversette bibelen til Lua-språket.

Migrantarbeid

I Bangkok er behovene annerledes. I Peace Lutherske kirke har lørdagsklubben sine ledere hatt ungdommen som målgruppe. De har jobbet mye med å bygge opp et godt ungdomsteam og har nå fått et team som både har et sosialt og åndelig felleskap. Lørdagsklubbens ledere har lagt merke til at barna til bygningsarbeidere fra nabolandene Myanmar og Laos som bor i kirkens nabolag, er mye alene både på lørdagene og på ettermiddagene. Familiene er fattige, de bor i enkle brakkelandsbyer og foreldrene har lange arbeidsdager. Nå ønsker lørdagsklubbens ledere sammen med ungdomsteamet å starte opp et arbeid blant disse barna.

Barn kommer til kirken.

Evangelisten i Grace Lutherske kirke i Ubon kunne fortelle at det ikke var noen barn som deltok på gudstjeneste hos dem, og slik hadde det vært siden hun startet i jobben for fem år siden. Diakoniavdelingen oppfordret henne til å starte opp en lørdagsklubb. Etter å ha tenkt seg om en stund, gjorde hun det. Hun gikk til lederen i landsbyen og fortalte om planen sin. Lederen annonserte det for nabolaget. Gleden var stor da barna begynte å komme til kirken på lørdagene. Etter noen uker spurte noen av barna om de kunne få komme i kirken på søndagen også. Noen måneder etter det igjen ble tre av barna og en mor døpt.

Barna strømmer til kirkene på lørdager. I dag finnes det lørdagsklubber i 15 av ELCTs menigheter. Disse ligger i nord, nord-øst og i Bangkok. Målet til diakoniavdelingen er at alle ELCTs menigheter i Thailand skal ha en lørdagsklubb.

Den aller første lørdagsklubben ble startet i Nan i Nord-Thailand. Tidligere biskop Amnuay i ELCT utfordret diakonalavdelingen til å gjøre noe for barna i området hvor han selv hadde jobbet som prest i flere år. Amnuay var bekymret over at mange barn satt alene hjemme om lørdagene mens foreldrene jobbet i skogen eller på rismarkene. Det er flott å se at dette trygge møtestedet har blitt startet flere steder.

Barnas kirke

Mange av dere i Norge har et forhold til Barnas kirke. Fortsatt fylles Barnas kirke opp av barn hver lørdag, og arbeidet fortsetter som før. Men nå er dette en del av Lørdagsklubb-prosjektet. Det vil si at det er diakoniavdelingen i ELCT som administrerer prosjektet. Jeg er NMS sin rådgiver både for Lørdagsklubb-prosjektet og Barnas kirke. Det er flott at vi i NMS og dere som menighet med hjerte for Thailand er med som viktige støttespillere i dette arbeidet!

Tusen takk for at dere står sammen med oss i NMS Thailand og Den evangelisk-lutherske kirken. Sammen gjør vi en forskjell ved å bekjempe urettferdighet, utrydde fattigdom og dele troen på Jesus.

OBS: I bildekarusellen under kan du bla deg gjennom kjekke bilder!

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp