Tilbake til nms.no Thailandblogg
Meny
Last ned

Covid-19 situasjonen i Thailand

"Thailand varsler unntakstilstand". "Lager sykesenger av papp for å få nok sengeplasser". "Økende smitte i ferieparadis". Dette er bare noen av de mange overskriftene fra norske aviser i det siste.
Del Facebook Twitter E-post

«Det er jo fortsatt en spesiell tid, men heldigvis så begynner flere å flere å få vaksine her i landet, selv om det er langt før alle er ferdigvaksinert. Lovsangshjemmet, barnehagen vår under motorveien i Klong Toey, har som andre barnehager (og skoler) i Bangkok fått utsatt oppstarten av nytt barnehageår. Nå planlegges det åpning den 14 juni, og lærerne har fått opplæring i hvordan de skal forebygge Covid-19 ved oppstart. Barna lengter etter barnehagen sin, den lille oasen hvor de får være sammen med gode trygge voksne, plassen der de kan leke, springe, klatre, sykle og delta på ulike aktiviteter. Hvor de får næringsrik mat og tid til hvile. De aller fleste barna bor på små rom sammen med familiene sine, med liten plass til å bevege seg og til å leke. Det har vært mye Covid smitte i området til Lovsangshjemmet, og derfor har barna måtte holde seg mest mulig inne».

Dette skreiv jeg i slutten av mai, fortsatt optimistisk, men før den nye Covid-19 bølgen kom og gjorde det umulig for oss å åpne barnehagen som planlagt. Nå er vi allerede i slutten av august, og vi har ingen tro på å kunne åpne barnehagen i nær fremtid. Det er bekymringsfullt. Lærerne  på Lovsangshjemmet holder kontakt med barnas familier gjennom en chat gruppe, og barnehagen har støttet de familiene som sliter mest pga Covid-19 med utlevering av nødvendige matvarer og ting.  Lærerne hjalp også til med en matutlevering organisert av diakoniavdelingen i kirken. Denne utleveringen gikk til alle de ca 300 husholdningene i Nong Mai, området der Lovsangshjemmet ligger, og ble gjort i nært samarbeid med områdeleder, for å være sikre på at det som ble delt ut var noe de virkelig trengte.

Lærerne har også brukt tiden på å videreutvikle seg selv. Lokale myndigheter (under sosialdepartementet) har arrangert flere zoom møter og seminarer som lærerne våre har deltatt på, i tillegg til det så har de tatt i bruk Youtube og Pinterest for å få gode ideer til aktiviteter som de kan bruke når barnehagen åpner igjen.

Alt arbeidet på Diakoniavdelingen som NMS er med å støtter er sterkt påvirket av Covid-19. Alle møter foregår på Zoom, planlagte seminarer er utsatt, Nådehjemmet har ikke kunne tatt imot nye jenter og gjenbruksbutikken har vært stengt.

Lørdagsklubbene har ikke kunnet holde åpen siden Mars i fjor, siden barna må gå på skole på lørdager for å ta igjen det tapte. Vi har nå bestemt oss for å utsette evt åpning av lørdagsskoler til neste år, og bruke mesteparten av pengene i dette prosjektet til Covid-19 nødhjelp istedenfor.

Covid-19 situasjonen i Thailand er alvorlig- med rundt 20 000 nye personer smitta hver dag og over 200 døde (dette er offisielle tall, de uoffisielle tallene er nok mye større). I områder med mye smitte, inkludert Bangkok, så er det portforbud fra kl 21.00 til 04.00 på morgenen, alle blir oppfordret til å jobbe hjemmefra dersom det er mulig og restauranter og butikker, utenom matbutikker holder stengt. De fleste restaurantene tilbyr «take away», et tilbud som mange benytter seg av, da det er svært vanlig å spise ute her i Thailand.

Men heldigvis så ser det ut som landet nå er skikkelig i gang med vaksineringen, så vi håper at vi i løpet av høsten kan komme skikkelig i gang med arbeidet vårt igjen- for å utrydde fattigdom, dele troen på Jesus og bekjempe urettferdighet.

 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp