Tilbake til nms.no Thailandblogg
Meny
Last ned

Et nytt og spennende jordbruksprosjekt i Nord-Øst Thailand

«Vi ønsker at kirken vår skal være et læringssenter for medlemmer og andre i lokalsamfunnet. slik at de kan dyrke økologisk mat som de kan selge, og på den måten være i stand til å forsørge seg selv og ikke trenge å reise til en storby eller til utlandet for å finne arbeid». Han som sier dette heter Preeda og er prest i Nonghan menighet.
Del Facebook Twitter E-post

Prestefamilien i Nonghan menighet

Nonghan er en menighet som ligger i Udom provins i Nord-Øst Thailand. Preeda er Thai og han og familien har tidligere vært misjonærer på Taiwan . Han er gift med Daosawai og de har to barn. Siden ekteparet flyttet til Udon har de gjort en stor innsats for at menigheten skal bli mer selvfinansiert.  Målet deres er at de ved salg av produkter som grønnsaker, sopp, fisk og etterhvert trevarer skal kunne skaffe nok inntekter til at kirken kan betale sin egen pastor uten å være avhengig av støtte fra hovedkontoret eller utenlandske partnere. 90% av medlemmene i kirken er bønder, men har manglende kunnskap og forståelse om bærekraftig jordbruk, uten bruk av giftige stoffer. Mange av medlemmene i kirken og i nabolaget må jobbe i utlandet eller i storbyene for å tjene nok penger til familien, noe som fører til at familier splittes. Derfor ønsker menigheten at kirken også skal være et læringssenter for folk i lokalsamfunnet, slik at de kan lære å dyrke økologisk mat til eget forbruk og til salg, og på den måten kan bli i stand til å forsørge seg selv og ikke trenge å reise vekk for å finne arbeid.

Nonghan ønsker også å bli en «modellkirke» for en bærekraftig og selvfinansiert kirke, både innen ELCT og for andre kirker. Kirken ønsker også å gi grønne områder tilbake til naturen. Som Daosawai sier «Vi er glade for å tjene Herren, vi er glade for å gjøre verden grønnere og vi er glade for at dette prosjektet skal gjøre kirken vår selvfinanisert.

En viktig årsak til at kirken startet dette prosjektet var ELCT sitt mål om at menigheter skal være selvfinansierte og bærekraftige. Dette fikk de til å se på de eiendelene kirken allerede hadde, og hvilke talenter folk i menigheten har. Kirken har et stort areal som er egnet for jordbruk, så de begynte å studere hvordan de kan få mest mulig ut av denne tomta. Presteparet deltok i opplæring i landbruk med «Sufficiency Economy Institute», «The Natural Agricultural Foundation of the Mekong River Basin», «Agricultural Network Training», og «Volunteer Leadership Development Project». De har også blitt  inspirert av jordbruksprosjektet i Nan provins, som NMS støtter. Fram til nå så har de brukt egne sparepenger til prosjektet, men fra neste år så har Nonghan menighet søkt om støtte fra NMS slik at de kan videreutvikle prosjektet. Undertegnede gleder seg veldig til å besøke Nonghan menighet så snart som Covid situasjonen blir bedre her i Thailand. Samme menighet har også blitt med i Lørdagsklubb prosjektet, og barna på lørdagsklubben vil ha landbruk som en av sine aktiviteter.

 

 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp