Tilbake til nms.no Thailandblogg
Meny

Spesielle tider i Thailand

Last ned
Covid-19 har fått store konsekvenser for thaiene. Veldig mange har mistet jobben, og det har vært få støtteordninger for de som har blitt rammet.
Del Facebook Twitter E-post

Organisasjoner som deler ut mat, melder om lange køer med mennesker. På mange plasser rundt omkring i Thailand er det satt opp matskap, der en kan hente seg mat gratis. Det har vært noen spesielle måneder her i Thailand.

Guds omsorg

På Nådehjemmet kunne man i perioden mars-juni ikke ta imot gravide jenter, og de som fødte og var klare til å dra videre i denne perioden kunne ikke dra. Dette førte til at de åtte kvinnene som bodde på senteret i den perioden ble veldig sammensveiset. De holdt seg innenfor gjerdet til Nådehjemmet hele tiden, bortsett fra når de var på sykehuset. Både gudstjenester og påskefeiringen ble holdt på senteret. Kvinnene fikk god tid til å kjenne på Guds omsorg i denne vanskelige tiden. Fire av mødrene bestemte seg for å bli kristne, og har siden fått dåpsopplæring.

Ombestemte seg

En av disse er Keng, hun dro hjem i slutten av mai, og har fortsatt dåpsopplæring med en av de ansatte online. Keng hadde, som de fleste som kommer til Nådehjemmet, bestemt seg for å adoptere bort barnet. Hun hadde blitt gravid med en som ikke ønsket et familieliv, og turte ikke å fortelle de hjemme at hun var blitt gravid igjen. Da den lille babyjenta ble født, ble det veldig vanskelig for Keng å gi fra seg barnet, og etter mange samtaler med de ansatte, tok hun endelig mot til seg og fortalte de hjemme. Og familien tok imot henne og den lille babyjenta med åpne armer, og gjorde i stand et rom i huset der hun kunne være i karantene i 14 dager. Dagen etter hun kom hjem, var helsepersonell fra kommunen på besøk for å sjekke feberen og se om smittevernreglene ble fulgt.

Strenge smitteverntiltak

Det er få smittetilfeller og dødsfall som følge av Covid–19 i Thailand. Kun litt over 3000 er registrert smittet og 58 døde (per 03. juli). Thailand kom forholdsvis sent i gang med tiltakene for å hindre spredning av koronaviruset, men når de først kom i gang, var tiltakene mange og strenge. Blant annet har lokale skoler og barnehager vært stengt siden mars. De åpnet igjen 1. juli, da med strenge restriksjoner. Dette gjelder også for Lovsanghjemmet, barnehagen vår i Klong Toey-slummen. Det vil si Lovsangshjemmet har enda ikke kunnet åpne. Vi venter fortsatt på at lokale myndigheter skal besøke oss, og se om vi har gjort de forebyggende tiltak som kreves.  I mellomtiden følger de ansatte opp barna via telefon og videomøter.

Store konsekvenser

Covid-19 har fått store konsekvenser for thaiene. Veldig mange har mistet jobben, og her er det lite støtteordninger for de som blir rammet. Organisasjoner som deler ut mat, melder om lange køer med mennesker. På mange plasser rundt omkring i Thailand er det satt opp matskap, der en kan hente seg mat gratis. Den evangelisk-lutherske kirke i Thailand (ELCT) og diakoniavdelingen er med og bidrar i denne vanskelige situasjonen. Blant annet så har de delt ut matposer til trengende både i Bangkok, Sør Øst Thailand og i Nord Thailand. Kirkemedarbeidere i Nan har lært seg å sy ansiktsmasker som de har delt ut til folk som trenger det, og på diakoniavdelingen har de laget «faceshield» som er blitt delt ut til helsepersonell.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp