Tilbake til nms.no Thailandblogg
Meny
Last ned

Lørdagsklubben

Vi ønsker at alle kirkene våre skal fylles med lekende, glade barn hver lørdag.
Del Facebook Twitter E-post

Det var en stor opplevelse å endelig få besøke Nan, plassen jeg hadde hørt så mye om. Nan ligger helt nord i landet på grensen mot Laos. Kirkene vi besøkte låg i ulike landsbyer, noen av de langt inne i fjellet. En av plassene hadde ingen bilvei fram til kirken og vi måtte gå det siste stykket. Jeg tror det er den fineste kirkeveien jeg noen gang har gått. Vi gikk ned en sti med majestetiske fjell rundt oss på alle kanter. Vi gikk forbi enkle bambushytter, lekende barn, hunder, kyllinger, haner og griser. For meg så er vant til å sitte i kø på vei til kirken så ble dette en magisk opplevelse. De aller fleste kirkene var veldig enkle, men alle hadde de den gode stemningen som gjorde at du igjen fikk bekreftet at det er menneskene, og ikke bygningene som er det viktige når en samles til gudstjeneste. Og at Gud er like tilstede enten en møtes i en enkel kirke med jordgulv, eller en katedral.

I fjor startet vi opp fem lørdagsklubber, fire i Nan og en i Chiang Rai. I år planlegger vi å starte opp to nye, denne gang i Nord Øst Thailand.

Ønske om å starte opp med lørdagsklubber kom fra våre kirkemedarbeidere i Nan. De hadde et sterkt ønske om å gjøre noe for barna i landsbyene. De var bekymret for alle barna som måtte klare seg selv en hel dag fordi foreldrene var på jobb, ute på jakt eller på jobb på rismarken, og ønsket derfor å starte opp et tilbud på lørdager.

Fokusområdene til Lørdagsklubben er:

Lokal musikk, språk og kultur. Barna tilhører ulike stammer; Lahu, Lua, Lisu og Akha, grupper som fortsatt kjemper for å bli akseptert i Thai samfunnet.

Kunnskap om hvordan en tar vare på landsbyens egenart og på miljøet. Hvordan en tar vare på seg selv og hvordan en blir et godt medlem i samfunnet.

Barns rettigheter og stammefolkets rettigheter i Thaisamfunnet.

Viktigheten av utdanning. Erfaringer viser at barn fra disse landsbyene slutter på skolen tidlig, mange gjør seg knapt ferdig med barneskolen før de slutter skolen og begynner å jobbe. Mange jenter gifter seg tidlig og får barn før de er ferdig på skolen.                                                                                                                                                                                        

Bibelundervisning                                                                                                                                                                                                         

Etter et år med lørdagsklubber så har mye godt skjedd: Mer enn 100 barn er registrert som medlemmer av lørdagsklubbene, og i gjennomsnitt så deltar tilsammen 80 barn hver gang. Lørdagsklubbene holdes i de lokale kirkene og varer i gjennomsnitt 4 timer hver gang.

Lederne forteller at barna har blitt mer selvsikre gjennom å delta på de ulike aktivitetene, og har nå forskjellige ansvarsoppgaver under gudstjenestene på søndagene. De forteller også at barna kjenner en større stolthet over egen kultur og språk.

En av aktivitetene som har vært svært populære i Nan er historiefortelling. Lederne har laget egne bøker hvor lokale historier blir fortalt og eget skriftspråk brukt (det er en finsk misjonær som jobber med å lage Lua skriftspråk, helt fram til nå har det bare vært et muntlig språk). De har også laget detaljrike bilder med utgangspunkt i lokal historie og har brukt disse som et hjelpemiddel i historiefortellingen. Lederne har lest og fortalt historier først, og etterpå har de utfordret barna til å gjenfortelle historiene. I begynnelsen var barna veldig sjenerte, men ble mer og mer frimodige etterhvert, og historiene ble mer og mer detaljrike. Lederne observerte at barna husket bedre når de fikk bruke sitt eget språk da de gjenfortalte historiene.

Et av målene med lørdagsklubben er å gjøre barna stolte av sin bakgrunn. På skolen må barna snakke thai, og de lærer bare thai, derfor er lørdagsklubben en verdifull arena hvor de kan snakke og lære sitt eget språk.

 

 

 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp