Tilbake til nms.no Thailandblogg
Meny
Last ned

Rova- lege og misjonær

Rova og mannen hennes Tuvo er misjonærer fra Madagaskar. De jobber sammen i Nord Thailand, nærmere bestemt i Nan provins. NMS støtter kirken i Madagaskar, slik at de har mulighet til å sende misjonærer til Thailand. Nå i November fikk jeg mulighet til å dra til vakre Nan for å bli nærmere kjent med prosjektet Rova driver, et prosjekt som fra neste år blir en del av Diakoniavdelingen hvor jeg jobber som veileder. Prosjektet heter Health care in Nan.
Del Facebook Twitter E-post

HEALTH CARE IN NAN

Rovasoa Harivony Razafindrabe (Rova) er en misjonær og lege fra Madagaskar. Hun er gift med Ratovohery Harison (Tuvo) som er prest. De jobber og bor i Nan provins sammen med sin lille datter Grace. Her jobber de blant stammefolket Lua, som er en av de fattigste gruppene her i Thailand. De bor i avsidesliggende landsbyer i oppe i fjellene. Rova jobber med å få godkjent sin legeutdannelse fra Madagaskar, men dette har enda ikke gått i orden. Prosjektet hun driver heter Health Care in Nan, et prosjekt som NMS er med å støtter via partnerkirken vår på Madagaskar.

I dette blogginnlegget vil jeg prøve å formidle noe av det Rova jobber med.

Sykebesøk/veiledning til syke og pårørende. Arbeidet hennes består i blant annet å gå på hjemmebesøk hos syke. Siden de bor langt inne i fjellene, så er det vanskelig å dra til det lokale sykehuset når de blir syke. Kirkearbeidere i de ulike landsbyene gir beskjed til Rova om det er noen syke i området som trenger hjelp fra henne. Hun besøker de, gjør enkle undersøkelser og vurderer om de bør dra til sykehuset eller ikke. Dersom hun sier de må dra til legen, forteller hun hva de bør snakke med legen om/ hva slektningene som følger de skal fortelle til legen. Språk er et problem, siden flere av de eldre i stammene snakker bare lokalspråket Lua og ikke Thai, så misforståelser mellom legen (som er thai) og lokalbefolkningen skjer ofte. I tillegg så er mange Lua folk redde i møtet med legen og vil kanskje ikke si sannheten om situasjonen sin. Derfor er det viktig at slektninger, evt presten i menigheten blir med til sykehuset slik at de får en rett og skikkelig undersøkelse.

Undervisning Rova har undervisningstimer med kirkearbeiderene en gang i måneden, for å lære de opp i grunnleggende helselære og forebygging av sykdom, slik at de kan gi hjelp og råd til de som bor i sine landsbyer. Hun besøker også lørdagsklubbene (drives av diakoniavdelingen med støtte fra NMS) i fire Lua landsbyer i Nan. Her underviser hun for barna hvordan de kan forebygge sykdommer og forbedre hygienen.

Utdeling av medisiner Prosjektet deler ut medisiner (de du kan få uten resept, eks paracetamol) til kirkemedarbeiderene en gang i måneden, som de igjen kan dele ut til syke i sine landsbyer.

Melk til gravide. Prosjektet deler jevnlig ut melk til alle gravide i de ulike landsbyene.

Babybokser. Prosjekter samarbeider med FINWA (Finsk kvinnegruppe) som gir ut babybokser (etter finsk modell). Rova er ansvarlig for å dele de ut til mødre som snart skal føde, slik at de har en startpakke når barnet kommer.

Målet for Rova videre er blant annet å drive undervisning for kirkemedlemmer i de ulike kirkene. Med fokus på forebygging av sykdom.

Dette flotte prosjektet blir støttet av NMS via kirken på Madagaskar, fra neste år blir dette prosjektet en del av diakoniavdelingen i kirken (ELCT).

 

 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp