Gi en gave
Meny
Foto: Maria Indrøy Risanger Last ned

Kvinnepioneren Satou Marthe får nå sin egen biografi

Kjenner du Satou Marthe? Hennes liv er tett knyttet til NMS sitt arbeid i Kamerun.  
Tilbake
Del Facebook Twitter E-post

Bestill boka ved å kontakte Stina Aanderaa Neergård på telefon 40 40 60 84 eller epost stinane@nms.no

Satou Marthe kommer fra en muslimsk slekt. Besteforeldrene hennes ble røvet og satt til tvangsarbeid for mbum-folket. Moren var blant de mange som fikk hjelp av misjonærer til å bli frie.

Selv var Satou Marthe en sterk og tydelig leder for «Kvinner for Kristus» i 25 år.

Nå blir livet til Satou Marthe samlet mellom to permer. Biografien hennes blir klar i løpet av 2024. Det er Stina Aanderaa Neergård som skriver boka.

Det er ikke uten grunn at Satou Marthe blir regnet som en av de 100 mest innflytelsesrike kvinnene i Afrika. Hun er en bemerkelsesverdig person med en utrolig spennende historie, sier forfatteren.

Tydelig og varm

I vår var Stina i Kamerun for å intervjue Satou Marthe. Møtet med den nå 75 år gamle kvinnen ble en sterk opplevelse for henne.

Satou Marthe er en tydelig kvinne som sier det hun mener, sier Neergård som satt i 20 timer og hørte Marthes livshistorie.

Jeg visste en del om henne fra før, men det jeg lærte i løpet av dagene vi hadde sammen, førte til at jeg fikk enda mer respekt for henne, legger hun til.

I perioden 1993 til 2002 bodde Neergård selv til sammen to år i Kamerun. Hun møtte Satou Marthe, men det er først nå hun kom helt inn på henne.

Islamsk familie

På en stor misjonskonferanse i Edinburgh i 1910 ble en rekke misjonsorganisasjoner enige om en strategi for å hindre islamsk vekst sørover i Afrika. Det ble lagt planer om et «misjonsbelte» på tvers av Afrika der det skulle bygges en «kristen mur» mot islamsk frammarsj. At NMS etablerte seg i Kamerun i 1925 var en del av denne strategien.

Satou Marthe er antagelig født i 1948 og kommer fra en muslimsk familie. Moren ble kristen og lot barna sine døpe, mens faren fortsatte å være muslim hele livet.

Tvangsarbeid

I Kamerun var det en sterk tradisjon for at noen etniske grupper, spesielt fulanifolket og mbum-folket, hadde en høyere rang enn andre. Andre folkegrupper ble tvunget til å arbeide for disse to gruppene.

Moren til Satou Marthe var tjenestejente hos en mbum-familie. Mannen hennes ønsket at hun skulle bli fri og oppsøkte derfor NMS-misjonærer, som var sterke talspersoner mot all form for slaveri. Ved hjelp av misjonærparet Halfdan og Birgit Endresen ble de ufrivillige båndene til mbum-familien brutt, sier forfatteren, som forteller at dette er en del av det som kommer fram i den biografien hun nå jobber med.

Kvinner for Kristus

I tillegg til sin kamp for alles menneskers rett til frihet, bidro norske og amerikanske misjonærer også til å styrke kvinners stilling i den lutherske kirken i landet. Den landsomfattende bevegelsen «Kvinner for Kristus» ble etablert i 1975. Fra 1984 til 2009 var Satou Marthe leder av denne bevegelsen. Under hennes ledertid fikk bevegelsen en stadig sterkere posisjon i kirken i Kamerun.

Satou Marthe bidro til å gjøre denne kvinnebevegelsen til en viktig faktor i kirkelivet i Kamerun. Hun var en tydelig og sterk talsperson for kvinners rettigheter. Som ungdom holdt hun på å bli giftet bort mot sin vilje, men takket være Birgit Endresen fikk hun skolegang i stedet. Gjennom «Kvinner for Kristus» har mange kvinner fått sterkere posisjon i både familien, kirken og samfunnet, sier forfatteren.

Satou Marthe er fortsatt aktiv i kirken i Kamerun. Hun er blant annet eldste i den såkalte «sykehuskirken» i Ngaoundéré.

Misjonshistorie

– I tillegg til at dette er en gripende historie om en sterk kvinne, vil boka også gi innblikk i norsk misjonshistorie, kampen for alles rett til frihet og innsatsen for å gi afrikanske kvinner rettigheter. Det er spennende å skrive denne boka. Jeg tror også at det blir spennende å lese den, sier Neergård.

Satou Marthe har vært en kvinnelig lederskikkelse i kirken i Kamerun i 40 år. Nå blir historien om hennes liv til bok.

Satou Marthe sitt liv er sterkt knyttet til kristendommens stilling og posisjon i Kamerun.

Stina Aanderaa Neergård har besøkt Kamerun for å skrive bok om Satou Marthe. Her er Stina sammen med Ai, en slektning til Satou Marthe.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp