Tilbake til nms.no Madagaskarblogg
Meny
Foto: Sophie Zephora Zahl; Gjengen som var med på turen til Masoromena. Silje Rydland, Ingeborg Klungerbo, Ingrid Maurtvedt, Sophie Zephora Zahl og Voahangy Manantsoa. Last ned

Turen til Masoromena

På onsdag skrev Katrine Helland om utvekslingsprogrammet og nå forteller Sophie Zephora Zahl om sine opplevelser i ukene sine som utvekslingsstudent på Madagaskar.
Del Facebook Twitter E-post

Vi er fire sykepleiestudenter fra VID vitenskapelige høgskole som er på utveksling til Madagaskar. Under oppholdet fikk vi en unik mulighet til å være med på et spennende syprosjekt i landsbyen Masoromena. Stedet ligger omtrent tre timers motorsykkeltur fra distriktshovedstaden Betafo. Før avreisen var vi alle sammen spente og nysgjerrige på hva vi skulle oppleve, og så fram til å lære mer om syprosjektet, som er privat organisert. Prosjektet i Masoromena drives av en gassisk kvinne, Voahangy og Anne-Mette fra Norge. Voahangy var med på turen, og til vår fordel snakker hun norsk.

bildet viser Ingeborg på motorsykkelen sammen med piloten hennes

På vei opp til Masoromena på en motorsykkel, og bilde av Ingeborg Klungerbo og hennes pilot.

Prosjektet ble startet i 2010 ved at det ble skaffet en lærer til landsbyen. Siden landsbyen ikke hadde økonomi til å betale for læreres lønn, foregår finansieringen gjennom faste bidragsytere og enkelt bidrag. I dag har skolen snart 200 elever og tre lærere. I 2016 ble det installert vannkraner på to steder i landsbyen. Dette har fått en stor betydning for folkehelsen til innbyggerne i landsbyen, da det har redusert risikoen for sykdom som følge av usikker vannkvalitet.

bildet viser en sydd truse

Et eksempel på hvordan trusene skal se ut.

Selve syprosjektet vi skulle delta i, hadde som mål å lære innbyggerne å sy truser, boksere og gjenbrukbare bind, både til seg selv og til barna på skolen. En skredder ble leid inn for ti dager for å lære opp deltakerne. Selv om han først og fremst var skredder, var det fint å se at hans kompetanse på andre områder også ble verdsatt og benyttet i landsbyen. Han likte seg veldig godt der oppe, og fortalte Voahangy at han gjerne ville komme tilbake.

Bildet viser flere jenter som bærer symaskiner

Noen av jentene som deltar i sy prosjektet som henter symaskinene.

Det ble kjøpt inn to symaskiner til prosjektet, og i tillegg lånte de tre maskiner fra private personer i landsbyen. Fem av kvinnene og jentene hadde allerede vært i storbyen Antsirabe for å lære seg å sy. Vi fikk se at de var svært motiverte for kurset. Dette var åpenbart at prosjektet fungerer og at det ga positive resultater for deltakerne. Når de lærer å sy, åpner det blant annet for muligheten til ekstrainntekter i fremtiden.

bildet viser en mor med sine tre barn

En kvinne på vei hjem samme med barna sine.

Alle prosjektene i Masoromena har fått støtte fra Norge, men Voahangy var svært tydelig på at landsbyen må ta ansvar og bidra selv også. Selv om vi har midler til å hjelpe, er det viktig at prosjektene blir bærekraftige og kan stå på egne ben, uten at de skal måtte blir avhengig av kontinuerlig finansiering fra Norge.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp