Tilbake til nms.no Madagaskarblogg
Meny
Foto: Kristin Hulbak Skaar Last ned

Ny satsing på Mangarano

Den tidligere spedalske kolonien Mangarano skal istandsettes til å bli et psykososialt helsesenter. NMS støtter dette gjennom årets sommerkampanje.
Del Facebook Twitter E-post
bildet viser den gamle kirka

Den flotte kirken har ikke vært i bruk på mange år. Den er for stor til en såpass liten forsamling. Dessuten er taket lekk flere steder.

Før i tiden var spedalskhet en vanlig sykdom på Madagaskar, og siden den er svært smittsom, var et avsidesliggende sted fordelaktig for å behandle syke. Mangarano, 15 km sørvest for Antsirabe, var et passende sted for dette. Det ble bygget mange hus og en stor kirke, og det nye senteret kunne tas i drift i 1919. I dag kan spedalskhet behandles, og senteret på Mangarano er heldigvis ikke lenger nødvendig. I 2015 avsluttet NMS den økonomiske støtten til Mangarano, og 19. juli samme år ble spedalskelandsbyen Mangarano offisielt avviklet. Det er bare noen få mennesker igjen som bor på Mangarano. Husene og kirka står der fremdeles, men tidens tann har tæret på bygningene. Kristin Hulbak Skaar skrev om Mangarano den 13. november 2023 og du kan finne blogg artikkelen hennes i 2023 – 2 NMS Madagaskar Blogg magasinet på side 9 – 11 eller på nettet: https://nms.no/madagaskar/2023/11/10/mangarano-de-utstottes-by/.

Nå ser den lutherske kirken på Madagaskar, FLM, og NMS et nytt formål for denne tidligere spedalskkolonien. Psykiske lidelser er stadig mer i fokus også på Madagaskar, men helsevesenet har få ressurser rettet mot psykisk helse. For eksempel er det kun 26 psykiatere på hele øya for en befolkning på 30 millioner. I Norge har vi til sammenlikning 2200 psykiatere for en befolkning på bare 5 ½ millioner. FLM og NMS har derfor bestemt at det skal etableres et senter for psykososiale lidelser på Mangarano. Samtidig startes det et omfattende prosjekt som skal utruste de 152 omsorgssentrene (toby) som kirka driver til å ta bedre vare på mennesker med psykiske lidelser.

Det som før var leprasykdommen, noe som ødela mange menneskers liv, ser ut til å være psykiske lidelser i dag. Traumatiske belastninger, vedvarende fattigdom og sult ødelegger den mentale helsen. Mange får aldri hjelp. Ungdommer havner i rus, og familier kastes ut i bunnløs fattigdom når foreldre ikke er i stand til å forsørge seg selv og barna. Ved å få dette senteret for psykososial helse som skal drives av kirkas helseavdeling, kan det tilbys profesjonell hjelp til de som trenger det for å finne en vei ut av lidelsen.

For at dette arbeidet kan starte på Mangarano, trenger de 24 bygningene omfattende restaurering, og det må bygges en del nytt. Ved å støtte sommeraksjonen til NMS kan du være med å gi Mangarano et nytt liv og hjelpe de mange menneskene som sliter med psykiske lidelser.

Dette lille kapellet brukes når en prest kommer på besøk. Innbyggerne venter spent på ankomsten hans.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp