Tilbake til nms.no Madagaskarblogg
Meny
Foto: Øyvind Ulland Eriksen Last ned

Næringslivsgruppe på tur til Madagaskar

I mai-juni ble det gjennomført en inspirasjonstur på Madagaskar med en gruppe frivillige fra næringslivet. Dette ga sterke inntrykk.
Del Facebook Twitter E-post

I løpet av det siste året har jeg lagt til rette for en gruppe frivillige som vil være med å skape bedre muligheter for samarbeid mellom NMS og næringslivet i Norge. De frivillige er:

  • Jan Kåre Aurdal (leder for regionrådet på Sunnmøre) fra Sykkylven.
  • Per Winsnes (tidligere ansvarlig for samfunnsansvar i Rosenborg Ballklubb).
  • Knut Johan Rønningen (tidligere ansvarlig for etablering av opplæringssentre for Rolls Roys Marine) fra Ulsteinvik.
  • Rune Bratseth (tidligere kaptein for Norges fotballandslag, nå programleder i den nye kristne TV-satsingen TVL).
  • Regionkoordinator i NMS-Stavanger, Nils Endre Eikeland er også nylig engasjert i gruppa.

I mai-juni reiste tre av oss på en inspirasjonstur til Madagaskar. Dette fordi vi har valgt å satse på klimasmart jordbruk på Madagaskar som ett av to hovedprosjekt vi vil presentere for næringslivet. Jan Kåre og Knut Johan ble med på denne reisen, med tidligere Madagaskar-misjonær og nåværende seksjonsleder for NMS Øst-Afrika Arild Bakke som reiseleder og tilrettelegger

Opplevelsene var mange, og det var ikke bare jordbruksprosjekter og bønder vi fikk møte. I tillegg til jordbruksprosjektene og jordbruksskolene ble det også besøk på flere teologisk seminar og bibelskoler, døveskolen FOFAMA og andre skoler for barn med spesielle behov.


Matematikkundervisning med punktskriftark og bønner å telle med. FOTO: Øyvind Ulland Eriksen

Det sterkeste inntrykket, fikk vi i møte med barna og historiene på skolen Sejafa i Farafangana. Denne skolen var i utgangspunktet en spesialskole for barn son var svaksynte og blinde og hørselshemmede og døve. Men skolen åpnet også for barn uten spesielle behov og ble en slags omvendt integreringsskole. Skolen ble etter hvert også en trygg havn og et skjulested for barn med albinisme. I området er det en grusom praksis der barn med albinisme blir kidnappet for å ofre øynene deres til åndene. Denne ofringen gjør de fordi de tror det vil gi dem et bedre liv, bedre avlinger eller lykkes med å finne gull. Barna kidnappes og på brutalt vis blir øynene stukket ut for å ofres. Noen av barna dør. Ett av barna vi møtte på skolen var nylig berget fra kidnappere like før øynene ble tatt.


Politi holder vakt 24/7. FOTO: Øyvind Ulland Eriksen

På grunn av den høye risikoen har skolen fått døgnkontinuerlig politivakt, alle dager gjennom hele året. Rektor ved skolen er ei dedikert dame med en tydelig tilstedeværelse, utstråling og varme som var umulig å overse. Barna møtte oss med nysgjerrige blikk, engasjert sang og store smil. Tenk så fantastisk at noen mennesker vier livet sitt til å lete opp, berge og beskytte de aller mest utsatte og sårbare barna! Og dette får vi være en del av.


Bonden får opplæring av prosjektet Mihasoa. FOTO: Arild M. Bakke

Når det gjelder jordbruksprosjekter var vi spesielt interessert i å se nærmere på det helt nye prosjektet Mihasoa. Dette er opplæring i klimasmart jordbruk. Her lærer de nye jordbruksmetoder som de igjen lærer bort til andre som igjen lærer det bort. De kunne fortelle at det i hele 2022 ikke hadde kommet en eneste dråpe regn i området. Det er et ekstremt utsatt tørkeområde, noe som ikke bare medfører dårlige avlinger, men også dårlig helse og hygiene. For å kunne dyrke mat i områder med så lite nedbør er det viktig å dyrke planter som trenger lite vann. Bønner er en slik plante. På åkeren plantet de i tillegg ei rekke med hekkplanter hver tiende meter. Dette for å hindre vinden i å tørke ut jorda. Hekkplanten var også en matplante. De planter også trær for å hindre uttørking og erosjon. Det var flott å se starten av et prosjekt som har potensiale i seg til å bety mye for mange i hele regionen.

Det var ellers flott å se at mye av støtten som kommer fra Norge til jordbruksskolene og andre institusjoner ofte går til å sponse de aller fattigste slik at alle kan få mulighet til et bedre liv og en lysere fremtid. Jeg ble oppriktig glad over de mulighetene vi, sammen med de lokale aktørene, gir til de som trenger det aller mest.

De frivillige som var med på turen fortalte at det var fantastisk å se hvor mye forskjellig og hvor bra det er alt det som NMS er med på. Selv om de hadde hørt mye om NMS og Madagaskar tidligere så var det overraskende og imponerende å se den enorme variasjonen i ulike prosjekter og hvor stort behovet er for mer innsats.

«Tenk at vi er med på så mye flott arbeid som betyr så mye for så mange. Det er jo helt fantastisk å se hva NMS sammen med de lokale partnerne kan få til!»

Og jeg var så hjertens enig. For selv om jeg har jobbet i NMS i tolv år og har fått sett mye av arbeidet både i Mali, Estland og Thailand, blir jeg stadig overrasket og imponert når jeg får se nye prosjekter og møte nye mennesker med et engasjement og en integritet som virkelig utgjør en forskjell.

Nå håper vi næringslivsaktører i Norge også vil få opp øynene for det meningsfulle i å gjøre noe ekstra for og sammen med de som er mest utsatt.

Sammen forandrer vi verden!

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp