Tilbake til nms.no Madagaskarblogg
Meny
Foto: Sonja Küspert Last ned

Eventyrlig tur sammen med REMAFI

I begynnelsen av oktober var jeg på tur sammen med REMAFI, et underprosjekt av det store helseprogrammet «Helsetjenester for mor og barn», MCHP. REMAFI jobber tett sammen med tidligere tradisjonelle fødselshjelpere og med helsesentrene fra kirken, SALFA. Senteret i Belanitra nordøst for Antsirabe fungerer best.
Del Facebook Twitter E-post
Bildet viser 8 personer som står ved skiltet til nasjonalparken.

En kort pause ved veiskillet som fører til Marolambo. Arlette er på min venstre side.

Vi var åtte personer, Arlette i spissen, som er leder for REMAFI, fire jordmødre fra forskjellige plasser på Madagaskar, Dr. Fitahiana, en mann som tar seg av å forkynne Guds ord og jeg. Det var en tredagers tur som startet i Antsirabe om morgenen. De første 60 kilometerne kunne vi kjøre med bil, men deretter er veien så dårlig at kun motorsykler, sykler og veldig store lastebiler kan kjøre på den. Heldigvis var det åtte erfarne og dyktige motorsyklister som var sammen med oss de neste dagene og som kjørte oss trygt frem og tilbake.

Det var flott å se det gode arbeidet som blir gjort og hvordan dette hjelper gravide kvinner. Lederen ved helsesenteret i Antanifotsy sa tydelig at det er store forskjeller mellom helsesentrene hvor REMAFI arbeider og hvor tidligere tradisjonelle fødselshjelpere følger gravide til helsesentrene – hvor de så kan føde under trygge forhold, og helsesentrene uten samarbeid med REMAFI. Færre kvinner kommer til disse helsesentrene, de føder hjemme – noe som kan føre til store og alvorlige komplikasjoner, fistelskader og frem til mors og/eller barns død.

REMAFIs kjerneaktivitet er å ta kontakt med tradisjonelle fødselshjelpere. Disse gjør fremdeles sin nedarvede tjeneste, men får i henhold til loven ikke lenger lov til å assistere aktivt under fødslene. De mangler profesjonell utdanning, noe som kan føre til feil som kan få katastrofale konsekvenser for mor og barn. Ved å bli medlemmer i REMAFI slutter de med å arbeide på eget ansvar som jordmødre, men bringer kvinnene til det nærmeste helsesenteret. De jobber tett sammen med de ansatte på helsesentrene. Målet er også at de skal jobbe tett med lokale beslutningstakere og myndigheter. Noen steder er det også lærerne og politiet som støtter deres arbeid. Hvor alle jobber sammen hånd i hånd er resultatet det beste; dette er tilfellet i Belanitra.

Bildet viser legen ved Anjamanga

Dr Hasinoro er en svært engasjert og aktiv lege som gjør tjenesten sin samvittighetsfull.

Ved Anjamanga traff vi blant andre legen Dr Hasinoro, en dyktig og aktiv ung dame. Hun så problemet med at nybakte mødre med sine babyer holdt til i samme bygningen med alvorlig syke pasienter. På hennes initiativ ble det samlet inn penger til et separat bygg. De hadde en tombola og beboerne hjalp også til med byggingen av et lite hus med to rom. De klarte dette uten hjelp fra utlandet og nå kan Anjamanga ta imot gravide og fødende på en enda bedre måte.

I Belanitra traff vi mange av de lokale 23 REMAFI-medlemmene; fem av dem er menn. Vi hadde en god diskusjon og så at de vet godt hvordan de kan hjelpe kvinnene. De kjenner faresignalene under svangerskapet, bringer de gravide trygt til helsesenteret og har også hørt om fistelskader og hjelper disse kvinnene til å få spesialisthjelp. Så kunne fem kvinner opereres ved sykehuset i Morondava og er nå friske igjen.

Bilder viser noen av Remafi kvinnene ved et møte.

Noen av de aktive Remafi-kvinnene som forteller om oppgavene sine.

Gruppen er svært aktiv for å skaffe penger i gruppekassen: de kjøper kaffe, ris og bønner når de er billige og selger dem etterpå, når prisene har steget. De har også griser. REMAFI-gruppen har tette bånd seg imellom og de besøker hverandre ved spesielle anledninger, og når noen er syke eller dør. De var også et godt eksempel under koronapandemien – alle ble vaksinert mot korona to ganger. På Madagaskar var det mange som var svært skeptiske til vaksinasjonen, og bare noen få benyttet seg av dette tilbudet.

Det ville være bra, om det fantes REMAFI-kvinner og -menn overalt i landlige strøk på Madagaskar, slik at gravide kvinner kunne få støtte og slutte å føde hjemme hvor de risikerer liv og helse for seg selv og for barnet.

 

 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp