Tilbake til nms.no Madagaskarblogg
Meny
Foto: Sonja Küspert Last ned

Helseprogrammet forbedrer tjenesten

Mother and Child Health Program (MCHP) bidrar til bedre helsetjenesten for befolkningen ved å samle sine medarbeidere hvert år fra alle underprosjekter for å gi dem faglig opplæring.
Del Facebook Twitter E-post
bildet viser hvordan en fødsel med tang skal gjennomføres

Dr Tovo viser hvordan en fødsel med tang skal gjennomføres.

Slike møter er svært viktige for den enkelte helsearbeider. På den ene siden møter de kollegaene og kan utveksle erfaringer og utfordringer, på den andre siden får de faglig opplæring. Helsearbeiderne er fordelt over hele øya og noen jobber på en helsestasjon helt alene. Jeg skrev om Francis i mitt siste blogg-innlegg (22.11.2022). Noen ganger er helsestasjonene langt fra det neste sykehuset, så når behandlingen blir vanskelig må de ansatte stole på seg selv og det de har lært – og ber om hjelp og visdom fra Gud.

I september var alle medarbeiderne samlet til et møte i Antsirabe, hvor jeg også kunne delta på første møtedagen. Dr Tovo underviste om bruken av tang og vakuum/sugekopp ved fødsler. Hva er faresignalene, når skal det brukes tang eller sugekopp og hvordan bruke dem på rett vis? Dr Tovo ga ikke bare teoretisk opplæring, men hadde også to dukker med seg, hvor han kunne demonstrere bruken av instrumentene. Senere kunne alle prøve ut redskapene på dukken. Godt å kunne få øvelse før en skal gjøre det alene under en vanskelig fødsel, hvor det er fare for liv og helse for både mor og barn.

bildet viser programlederen Dr Voahangy

Dr Voahangy har god kontakt til alle underprosjektene, leder dem på profesjonell måte og er alltid tilgjengelig.

Helseprogrammet blir administrert av Reproductive Health Central Office (RHCO), et kontor som blir ledet av den dyktige legen Dr Voahangy Tiana RATSIORIVOLOLONA. Hun har full oversikt og regelmessig kontakt med alle underprosjektene. Ved siden av REMAFI og Shalom, som jeg skrev om tidligere (11.11. og 22.11.2022), hører sykehuset i Morondava og helsesenteret i Vorehe med under programmet.

I Morondava blir kvinner med en fistel operert og blir friske igjen. Helsesentret i Vorehe, som ligger ved sør-vest kysten, tilbyr helsetjenester til alle som bor der, først og fremst Mikea folket.

Siste underprosjekt under Mother and Child Health Program (MCHP) ligger utenfor Madagaskar: i NAN langt nord i Thailand jobber legen Dr Rova og gir hjelp til innbyggerne der, som hovedsakelig er innvandrere fra Laos. Hun er en sør-sør-misjonær sammen med mannen sin, presten Harison Ratovohery, Tovo. Dr Rova og Tovo er gassere som er sendt som misjonærer til Thailand av den lutherske kirka på Madagaskar. Tovo jobber innen prosjektet «Overseas Mission» og driver evangeliseringsarbeid. Fra nyåret er helsearbeidet og Dr Rova ikke lenger under MCHP, men skal administreres som del av «Overseas Mission», som også er et NMS støttet prosjekt. Selv om Dr Rovas arbeid ikke lenger er formelt knyttet til MCHP, kan hun alltid ta kontakt med Dr Voahangy og få hjelp og råd når det trengs.

 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp