Tilbake til nms.no Madagaskarblogg
Meny
Foto: Trond Hjorteland / OKSYGENTANKER: Sjefslege Rakotoson Lantoniaina Benjamina og nestleder i landsstyret, Per Ørjan Aaslid, ved oksygen-kompressoren som står på helseklinikken Santé Plus i Antsirabe. Aaslid (som har lang Madagaskar-fartstid, blant annet som misjonær) var også engasjert i innsamlingsaksjonen i regi av Drøbak og Frogn menighet, hvor han er kirkeverge. Last ned

Oksygenmaskin redder liv

– Over 100 pasienter får hjelp hver måned og mange liv er berget takket være oksygenkompressoren NMS har bidratt til å kjøpe.
Del Facebook Twitter E-post

Det sier sjefslege Rakotoson Lantoniaina Benjamina ved den private helseklinikken Santé Plus i Antsirabe.

Oksygengeneratoren ble kjøpt inn i 2021 i forbindelse med koronapandemien. Det var et enormt behov for oksygen på sykehusene, og mange pasienter døde fordi det ikke var tilgang på oksygen.

OKSYGEN: Oksygenflaskene kostet før 400 kroner å kjøpe inn. Nå kan sykeinstitusjonene til FLM og Santé Plus produsere til eget bruk – og få inntekter ved å selge til andre. Foto: Trond Hjorteland

Behovet er fortsatt stort. Koronapandemien er ennå ikke over, og oksygenet blir dessuten mye brukt til annen livsviktig pasientbehandling ved sykehusene.

– Før kostet det svært mye for pasientene å få oksygen. Vi måtte kjøpe inn flasker til 400 kroner per stykk som pasientene måtte betale for. Under behandling av covid-19-pasienter var det behov for tre flasker i døgnet. Og når pasientene fikk behandling i 10-20 dager før de kunne kobles av oksygenet, sier det seg selv at de aller færreste hadde råd til det. Nå kan vi produsere oksygen selv, og vi har også mulighet til å selge til annen bruk, forteller Rakotoson.

Innkjøpet av oksygenkompressoren er et samarbeid mellom Vennskapsforeningen Norge-Madagaskar, NMS, Santé Plus og helseavdelingen til Den gassisk-lutherske kirke på Madagaskar (FLM). Mange engasjerte givere sørget for at innkjøpet ble en realitet – ikke minst Drøbak og Frogn menighet som samlet inn over 170.000 kroner.

I forrige uke var det et møte mellom NMS (representert ved seksjonsleder for Øst-Afrika, Arild Bakke), FLM og Santé Plus hvor det ble avklart hvordan transporten av oksygenflasker til og fra FLM sine sykeinstitusjoner skal foregå. Totalt 24 helseenheter innen FLM får nå tilgang på oksygen, og det skal kjøpes inn 128 store flasker til frakten.

Også det offentlige sykehuset i Antsirabe har innledet et samarbeid om innkjøp av oksygen.

– Maskinen vil ha stor betydning for helsearbeidet i hele regionen. Og jeg er takknemlig for det samarbeidet som NMS har bidratt med for å få dette til, avslutter Rakotoson.

TAPPEMASKIN: Oksygen blir fylt på flasker via denne tappe-maskinen, noe som gjør at man kan transportere oksygen til sykeinstitusjoene til FLM og det offentlige sykehuset. Foto: Trond Hjorteland

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp