Tilbake til nms.no Madagaskarblogg
Meny
Foto: Sonja Küspert Last ned

SPAM er ikke noe virus, tvert imot!

SPAM er et diakonalt prosjekt i Antsirabe som tar seg av spesielt sårbare og fattige mennesker: foreldreløse barn, unge, enslige mødre og gamle uten familie.
Del Facebook Twitter E-post
bildet viser de tre ledere for de tre underprosjektene

SPAM er ledet av tre dyktige kvinner: på min høyre side står Alisoa og Elina, og Haja står på min venstre side.

Endelig, etter mange måneder hvor landet var avskåret fra omverdenen grunnet korona, kunne jeg reise til Madagaskar og besøke prosjekter, møte ledere og dem som får hjelp gjennom prosjektene. Jeg var en hel dag sammen med Haja, som er leder for SPAM i Antsirabe. Halve dagen var også andre prosjektmedarbeidere sammen med oss. Vi satt rundt bordet, jeg fikk grundig informasjon; jeg kunne stille spørsmål og vi diskuterte strategier og fremtiden for prosjektet. Det er noe helt annet å møte folk ansikt til ansikt enn bare å lese i dokumenter!

Prosjektet har tre underprosjekter, SDL, Akany Fanomezantsoa og Akanisoa. Haja har en overordnet lederoppgave og er også leder for SDL, mens Elina er ansvarlig for Akany Fanomezantsoa og Alisoa leder barnehjemmet Akanisoa.

SDL, som står for Soritr’asa Diakonaly Loterana (diakonalt arbeid innen den lutherske kirka på Madagaskar), hjelper unge kvinner, for det meste enslige mødre, ved å gi opplæring for å hjelpe dem med å finne en jobb eller skape sin egen lille bedrift og på den måten tjene til livets opphold. Senteret har for eksempel en egen frisørsalong, hvor kvinnene får opplæring. For at de kan konsentrere seg om opplæring og jobben, drives det også en barnehage for barna deres. Barnehagen har noen få ansatte, men mødrene må hjelpe til og ta noen økter i barnehagen når det lar seg gjøre.

Akany Fanomezantsoa har tre forskjellige målgrupper og aktiviteter:

bildet viser læreren på Atelier Agens, Ms Vola

Vola er lærer på Atelier Agnes og tar hånd om jentene.

  • Barn mellom 4 – 6 år som enten bor på gata eller som har svært fattige foreldre, kan besøke en førskole. Når de begynner i første klassen, betaler prosjektet registreringsavgift, og kjøper skolemateriell og skoleuniform.
  • Jenter mellom 14 – 18 år hvis foreldre ikke har råd til å sende dem til skolen. De får yrkesopplæring ved Atelier Agnes innen håndarbeid og husholdning, alt fra strikking, sying og matlaging til baking. De blir moralsk og åndelig oppbygget, for å forebygge at de blir kriminelle. Jentene får undervisning i ett år og på den måten får hjelp til å finne sin plass i samfunnet. Da jeg besøkte klassen, hadde de nettopp bakt en nydelig kake, og vi fikk en smakebit.
  • Gamle mennesker som ikke har familie som kan ta seg av dem. De kommer hver fredag og får mat fra prosjektet, og på nasjonaldagen i juni får de nye klær. Mens jeg var ved senteret, så jeg dem komme og gå, men tok ikke bilder for å ivareta deres integritet og privatsfære.
bildet viser førskolebarn foran klasserommet

barnehjemmet driver også før- og barneskole. Her står de yngste foran klasserommet før de går inn til undervisningen.

Akanisoa er et barnehjem som ble opprettet av NMS misjonærer i 1988. 21 barn får et nytt hjem og kan bo trygt inntil de er voksne. Når det er søsken som trenger hjelp blir alle tatt vare på; søsken blir ikke skilt fra hverandre. En ung kvinne, Narivola, som i dag jobber ved Akanisoa, var ett av de fire første barna som vokste opp på barnehjemmet. Barna må hjelpe til på kjøkkenet, vaske klær osv., gutter på same måten som jenter. Barnehjemmet driver også en førskole og en barneskole opp til 5. klasse; det gir dem noen inntekter. Videre produserer de grønnsaker – bilde øverst viser en velstelt grønnsakhage -, har kyr for å få melk og høner for å få egg.

                                                                                                                                                                                                                                                                               Tekst og foto: Sonja Küspert

 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp