Tilbake til nms.no Madagaskarblogg
Meny
Foto: Bjørn Terje og Bruno jobber med pizzaovnen Last ned

Snekker Jacobsen

“Jeg har allerede blitt spurt om å komme tilbake, så noe riktig må jeg jo ha gjort” sier Bjørn Terje Jacobsen med glimt i øyet. Den 50årige snekkeren fra Hemnes i Aurskog Høland jobber til vanlig med solskjerming hjemme i Norge, men har valgt å bruke to måneder som volontør på Madagaskar. ”Hovedpoenget for meg var å gjøre noe for andre, å hjelpe til litt. Samtidig så er det jo et lite eventyr for meg, og det var godt å bryte opp litt hjemmefra”.
Del Facebook Twitter E-post

Bjørn Terje ble tipset av en kamerat i NMS på Skullerud om å søke på volontørstillingen. ”Jeg sendte inn en søknad og forklarte hvilken bakgrunn jeg hadde og hva jeg kan, og så tok NMS kontakt med både Kamerun, Thailand og Madagaskar. Vi fant ut at Madagaskar var best tilrettelagt for min første tur, og her hadde de veldig stort behov for min fagekspertise, så da passa jo det ganske bra”. Jacobsen har reist mye før, men det var likevel et kultursjokk å komme til Madagaskar. ”Det var en eksplosjon av inntrykk som var lit vanskelig å ta innover seg, for det er så mye som er annerledes. Men jeg syns det er helt topp å bo her på Lovasoa i Antsirabe. Det er gode fasiliteter, jeg er godt fornøyd med rommet mitt, og så bor man jo nær alle de andre volontørene og misjonærfamilien, så det er kort avstand til å være sosial, og det er fint!”.

Pizzaovnen bygges

Her bygges ny pizzaovn

Snekkeren er blitt altmuligmann på Lovasoa, og har fått bidratt på mange ulike områder. ”Jeg har hjulpet til med en fremdriftsplan for vedlikehold, som ikke fantes fra før. Jeg har gjort vedlikehold på dørene i alle bygg og bygget to delevegger som man kan ta fra hverandre til noen nye klasserom her. Jeg har vært rådgiver, vært med på intervjuer og ansettelser av nye folk og nå er det siste prosjektet å støpe en pizzaovn”. Men Bjørn Terje har også fått oppleve noen av utfordringene ved å jobbe på Madagaskar, og syntes at mangelen på verktøy, maskiner og materialer kunne være frustrerende. ”Det er ikke godt nok tilrettelagt, man mangler maskiner og utstyr, og det tar fort en halv dag å skaffe riktige materialer. Så mangelen på effektivitet er nok det jeg sliter mest med, men jeg var også klar over at det ville være annerledes når jeg kom hit, så det var ikke en stor overraskelse”. Likevel er han svært positiv til arbeidshverdagen her og sier at ”det beste med å jobbe her er alle de blide folka! Og at jeg ser at 80% av det jeg gjør er nyttig, både med tanke på de fysiske oppgavene men også at håndverkerne som er her lærer teknikker som de ikke kunne fra før”. Han forteller at han vil ta med seg noe lærdom fra gasserne hjem til Norge:

”tålmodighet og åpenhet for andre mennesker, å ikke dømme så lett, det vil jeg ta med meg herfra”.

Bjørn Terje har også fått andre opplevelser enn en annerledes arbeidsdag. Han har fått reist litt rundt i landet, smakt på den gode maten, og fått bruke sine musikalske evner. Gjennom det Gassisk-Norske gospelkoret Normal Gospel kom han i kontakt med artister som ville ha ham med på musikkinnspilling av en kristen sang på gassisk. Sangen heter Ianao, som betyr Du på gassisk, og handler om Guds nåde. Den ble spilt inn i studio og det ble til og med laget en musikkvideo! Jacobsen er også glad for det sosiale samholdet som han har opplevd på Lovasoa, hvor det er rom for både dype samtaler, sykkelturer på fjellet, bibelgruppe og filmkveld.

Sang i kirka

Bjørn Terje og Odile synger i kapellet på Lovasoa

Dette er siste uka Bjørn Terje skal ha på Madagaskar, så det avsluttende spørsmålet blir naturligvis om han vurderer å komme tilbake? ”Ja, det gjør jeg, og jeg er allerede blitt spurt om å komme tilbake, så det er veldig hyggelig. Noe riktig må jeg jo ha gjort”. Han anbefaler også andre som er på hans alder og i hans situasjon, om å dra ut som volontør, ”det er noe med det å bryte opp hjemmefra, komme seg litt bort og få litt andre perspektiver på ting. Jeg har hatt et fantastisk opphold og tar med meg dette som et viktig og godt minne i livet”.

Tekst av Ingrid Johannessen

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp