Tilbake til nms.no Madagaskarblogg
Meny
Foto: Privat. 26 år gamle Håkon Bolme Ree er i gang med sin andre periode som NMS-volontør på Madagaskar. Han engasjerer seg også ved et barnehjem. Last ned

Satte livet i Norge på vent

Håkon Bolme Ree kunne vært i gang med trygg, fast jobb som sykepleier med sikker inntekt i Norge. Men et helt spesielt møte med Madagaskar gjorde noe med 26-åringen.
Del Facebook Twitter E-post

– Det tradisjonelle A4-livet i Norge med jobb, sikker inntekt, få seg leilighet, kjæreste, barn, pusse opp og alle de typiske voksentingene kan man utsette. Vi har det så økonomisk trygt i Norge at mange av oss har muligheten til å utgjøre en forskjell for mennesker andre steder i verden, sier 26 år gamle Håkon Bolme Ree fra Løkken Verk i Meldal i Trøndelag.

I fjor vår var han ferdigutdannet sykepleier. I dag kunne han vært i full gang med fast jobb og sikker inntekt i Norge. Du vet, sånne typiske voksenting. Men Bolme Ree hadde i løpet av en månedslang praksisperiode gjennom universitetet fått jobbet ved et sykehus på Madagaskar.

Ville tilbake

– Madagaskar er et av verdens fattigste land. Her kunne jeg virkelig utgjøre en forskjell for folk, sier 26-åringen, som kjente at han hadde mye ugjort etter endt praksisperiode på øya.

– Før praksisperioden gjennom universitetet var over, hadde jeg kommet i kontakt med Siri Nyen Sandstø, som er NMS-misjonær, samt studiekoordinator og veileder for norske studenter som tar praksis ved ulike institusjoner rundt Antsirabe. Hun fortalte meg om NMS’ volontørordning, som kort fortalt betyr at du kan jobbe med prosjekter hvor NMS trenger folk i alt fra en måned til et år. På Madagaskar trengte NMS sykepleiere, og jeg skrev raskt en søknad, forteller han.

Perspektiv

Søknaden ble godkjent. I starten av juni i fjor reiste han tilbake for andre gang til Madagaskar – denne gang for å jobbe frivillig et helt år som volontør for NMS på sykehuset i Antsirabe. Men starten ble tung.

– Jeg møtte mange mennesker med tragiske skjebner og opplevde at jeg ikke fikk hjulpet så mange som jeg ønsket. De to første månedene var tunge, men etter hvert fant jeg et system som fungerte. Jeg fikk fulgt opp mange flere pasienter og hadde selv med en del utstyr fra Norge. I mange tilfeller handler det om å få betalt for en helhetlig medisinsk oppfølging, sier han.

Gjennom året som volontør, har Bolme Ree lært seg gassisk. I tillegg har han hjulpet NMS med å veilede og følge opp andre studenter ved Lovasova, den tidligere misjonsstasjonen som nå brukes som nå brukes som et kultur— og kompetansesenter. Han har også stilt regelmessig opp for et barnehjem i Antsirabe. Et år borte fra de trygge rammene hjemme i Norge har gitt ham et helt annet perspektiv på livet.

– Du lærer å sette pris på det du har. For min egen del var det ikke økonomisk smart å reise til Madagaskar for å jobbe gratis, når jeg kunne jobbet i Norge med inntekt, sier han.

Tilbake igjen

Da Bolme Rees år som volontør var ferdig i mai, følte han fortsatt han hadde mye ugjort.

– Derfor søkte jeg om å få reise tilbake som volontør for NMS en gang til. Nå er jeg klar for et nytt år, forteller Bolme Ree.

Da denne artikkelen ble skrevet høsten 2019, var han fortsatt hjemme i Norge. Gjennom våren og sommeren har han jobbet så mye som mulig ved et sykehus her hjemme for å tjene penger før et nytt volontør-år. Og i starten av september satte han seg igjen på flyet i retning sørover.

– I året som ligger foran meg, har jeg et ønske om å få se enda mer av Madagaskar. Da er det greit å ha jobbet og tjent litt penger i forkant, forteller han.

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp