Tilbake til nms.no Madagaskarblogg
Meny
Foto: AFP Last ned

Ny statsminister på Madagaskar

President Hery Rajaonarimampianina har utnevnt 57 år gamle Christian Ntsay fra Antsiranana som ny statsminister på Madagaskar. Dette skjedde bare noen få timer etter at statsminister Olivier Mahafaly hadde overlevert sin avskjedssøknad til presidenten på Iavoloha. På en pressekonferanse uttalte president Rajaonarimampianina at den nye statsministeren ‘‘har den nødvendige erfaring og dyktighet for å kunne skape forsoning”.
Del Facebook Twitter E-post

Christian Ntsay har vært regional representant for Den Internasjonale Arbeidsorganisasjonen (ILO) i Madagaskar, Mauritius, Komorene og Seychellene, med sete i Antananarivo, de siste ti årene. Dette er en FN-organisasjon som fremmer sosial rettferdighet og internasjonalt anerkjente arbeidsrettigheter. Den nye statsministeren har et meget godt omdømme i ILO, og han ble tildelt organisasjonens høyeste pris for godt lederskap på hovedkontoret i Geneve i april 2017. Dette var for øvrig første gang organisasjonen gav en slik form for anerkjennelse.

Le Monde og andre fransktalende aviser skriver på sine nettsider at Christian Ntsay er tidligere arbeidsminister på Madagaskar. Dette er feil. Han var turistminister i regjeringen til Jacques Sylla i 2002-2003, det første året Marc Ravalomanana var president. Det blir imidlertid understreket at den nye statsministeren ikke er medlem av noe politisk parti. Nettopp hans politiske nøytralitet blir fremhevet som en stor styrke når han nå skal lede landet frem til presidentvalget senere i år.

Den nye regjeringssjefen har en solid CV. Han har høyere økonomiutdannelse fra Paris og universitetet i Antananarivo. Foruten at han har erfaring som både minister i Sylla-regjeringen og leder i FN-systemet, har han vært konsulent for Verdensbanken, FNs utviklingsprogram (PNUD), FNs befolkningsfond (UNFPA) og EU. Videre har han hatt sentrale roller i skipsverftet Secren i Antsiranana og i det tidligere statseide oljeselskapet Solima. I en periode har han også vært styreleder for det populære 5 stjerners-hotellet Andilana Beach på Nosy Be. Han er for øvrig bror til Cécille Manorohanta, nåværende rektor på universitetet i Antananarivo og tidligere forsvarsminister.

Regjeringsskiftet skjer på bakgrunn av kjennelsene til forfatningsdomstolen (HCC) av 25. mai og 1. juni. HCC gav ikke opposisjonspartiene MAPAR, TIM og MMM medhold i kravet om at president Rajaonarimampianina må gå av på grunn av brudd på grunnloven, men erklærte at det må skje et regjeringsskifte. Siste frist for utnevnelse av en ‘‘samlende statsminister” var 5. juni, ifølge forfatningsdomstolens siste kjennelse. Som en følge av domstolens uttalelse av 25. mai har det for øvrig den siste uken blitt etablert en riksrett, over tre år senere enn det gjeldende grunnlov foreskriver.

Den nye statsministeren har en uke på å stable på beina en ny regjering. President Rajaonarimampianina har gitt beskjed om at avgående regjering fungerer som et forretningsministerium inntil ny regjering kan ta over. Hvis det ikke skulle bli den nødvendige politiske enighet om etableringen av en ny samlingsregjering, har avtroppende forsvarsminister Béni Rasolofonirina, i forståelse med andre ledere for ordensmakten, anbefalt at presidenten erklærer unntakstilstand og overlater makten til de militære. Paragraf 61 i grunnloven gir ryggdekning for dette når det er fare for kaos og uorden i landet.

Det var like etter utnevnelsen mye usikkerhet om Christian Ntsay har vært blant de kandidatene opposisjonen har nominert til stillingen som statsminister. Opposisjonspartiet MAPAR, som er det største partiet i parlamentet, har argumentert for retten til å ha en viktig rolle i utnevnelsen av ny statsminister. Parlamentsmedlem Hanitra Razafimanantsoa i TIM, som har ledet opposisjonens demonstrasjoner på 13. mai-plassen sammen med Christine Razanamahasoa i MAPAR, uttrykte umiddelbart stor misnøye med at ikke en fra opposisjonsgruppen «Parlamentarikere for Forandring» ble utnevnt som ny statsminister. Men nå har Christine Razanamahasoa, som står nær ekspresident Andry Rajoelina, offentlig bekreftet at Christian Ntsay var blant de tre navnene som stod på den andre listen fra partiet MAPAR. Hun selv stod på den første listen, men denne listen ble avvist av presidenten. Presidenten stilte som betingelse at kandidaten til statsministerposten skal være samlende, ha mye administrativ kapasitet og være kystgasser.

De store hovedstadsavisene uttrykker tilfredshet ved valget av ny statsminister. Den Afrikanske Union har allerede offisielt gratulert Madagaskar med det som har skjedd. De neste dagene vil vise om opposisjonen velger å samarbeide med den nyutnevnte statsministeren eller om den heller vil lede landet mot en periode med militærstyre.

Fortsatt er det mye uro blant streikende funksjonærer. Christian Ntsay får nå en stor og krevende jobb med å bygge ny tillit i den offentlige administrasjon, skape åpen kommunikasjon til den politiske opposisjon og lede landet på en troverdig måte frem til presidentvalget senere i år.

Arild M. Bakke, på bakkekontakten.com

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp