Tilbake til nms.no Madagaskarblogg
Meny
Foto: Endre Hilleren Last ned

Kirken som sivilsamfunnsaktør

Kirken er «mer» enn ånd. Den er også en av de sterkeste sivilsamfunnsorganisasjonene på Madagaskar med tette bånd til politisk elite og nærhet til «grasrota».
Del Facebook Twitter E-post

Kirken utgjør et stort nettverk av kirkemedlemmer på «grasrotnivå». Kirkens struktur og nettverk er i seg selv en verdi og gjør kirken interessant for politikere.

I tillegg forvalter Den gassisk-lutherske kirken (FLM) penger, eiendom og kunnskap. De ukentlige ofringene utgjør en betydelig sum, kirkens ledere har gunstige økonomiske ordninger og kirken forvalter betydelig prosjektstøtte fra utenlandske partnere. NMS støttet i 2015 kirken med 6.7 milliarder ariary (ca 17, 35 millioner NOK). FLM eier dessuten en rekke institusjoner; sykehus, øyeklinikker, Lovasoa kultursenter, Isoraka gjestehus med boliger og kontorbygg, et stort kirkebyråkrati med kontorplass til mer enn 100 ansatte i Tana, et stort hotell i Tana sentrum, et nasjonalt trykkeri med stor omsetning, to jordbruksskoler, en sykepleieskoler, 11 døve og blindeskoler, en lærerskole, 12 skoler med fokus på inkludering og mer enn 300 barneskoler. FLM har også kirker og menighetshus, misjonsstasjoner og betydelig landområder over hele øya, samt verdifull kompetanse og kunnskap på ulike felt.

Tekst: Lise Tørnby, leder NMS Global

 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp