Tilbake til nms.no Madagaskarblogg
Meny
Foto: Endre Hilleren Last ned

Historisk kvinne

Toromare Mananato ble historisk under kirkevalget i den gassisk lutherske kirken i 2016. Hun er den første kvinnen i kirkens 150 år lange historie som er valgt inn i kirkens øverste lederskap.
Del Facebook Twitter E-post

Kirken har i sin konstitusjon bestemte kriterier for valg av president og generalsekretær og deres viserepresentanter. Det kreves at man er ordinert til prest og har jobbet mer enn ti år i kirken. Det betyr at stillingene så langt har vært forbeholdt menn, da kirken ikke åpner for ordinasjon for kvinnelige teologer.

Endringer i konstitusjonen under årets generalsynode gjorde det imidlertid mulig for kirken å velge sin første kvinnelige visegeneralsekretær – og med det første kvinne inn i hovedledelsen. Til denne stillingen kreves det ikke lenger at man er ordinert prest. Det holder å være teolog. Kirken har lenge åpnet sin teologiske utdanning for kvinner. Ikke rart at mange kvinner i FLM utrykte stor glede over at en medsøster nå er tilstede i kirkens hovedledelse.

Lot seg begeistre av diakoni i kontekst

Da professor Kjell Nordstokke besøkte den gassiske kirken i 2015 underviste han om Diakoni i kontekst. Han utfordret kirken til å tenke gjennom kirkens diakonale engasjement i takt med nye utfordringer i samfunnet. Hvem blir marginalisert i den gassiske kirken i dag? Og hvilke utfordringer har Madagaskar som samfunn nå, spurte Nordstokke. Særlig lot kvinnene seg begeistre av Nordstokkes tankegods.  Toromare Mananato sin respons på Nordstokkes utfordring var den gang svært tydelig: – Vi snakker mye om himmelen i vår teologi her på Madagaskar. Takk til Nordstokke for hans fokus på diakoni «her og nå» i verden. Det bringer den levende Kristus nær folks behov. Når vi tjener vår neste ser verden Gud gjennom våre henders virke. Det er viktig.

Tekst: Lise Tørnby, leder av NMS Global

 

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp