Norske leger for Kamerun
Hôpital Protestant Ngaoundérés venner (HPNV), som er det «offisielle» navnet på støttegruppa, består av en gruppe leger i Norge som ønsker å bistå Den evangelisk-lutherske kirken i Kamerun sitt sykehus i Ngaoundéré. Støttegruppen har en styringsgruppe på fem leger: Hans Petter Torvik, Arne Heggheim, Anne Marie Watsend, Rune Slettbakk og Rolf Bergseth, og en større ressursgruppe består av styringsgruppen og ytterligere seks leger: Frode Øen, Jon Øystein Bergseth, Magnus Bjørkavoll- Bergseth, Trygve Steinnes, Olav Dankel og Aasmund Heggheim.
Tropemedisinkurs
– Vi ønsker å bidra til å styrke drift og kvalitet i arbeidet ved kirkens distriktssykehus i Ngaoundéré gjennom økonomisk og faglig bistand, forteller Rolf Bergseth som er initiativtaker til gruppen. Når Misjonstidende snakker med Bergseth, er han i Kamerun sammen med en gruppe på rundt 30 leger som deltar på et tropemedisinkurs ved sykehuset arrangert av Rogaland legeforening. Den faglige utvekslingen går med andre ord begge veier.
ULTRALYDAPPARAT: Rolf Bergseth (t.v.), gynekolog Christian Nzentem og leder for helse-arbeidet til Den evangelisk-lutherske kirka i Kamerun Olivier Titus Doka (t.h.). Foto: Privat
Gruppen er formelt en støtteforening til NMS. Innsamlede midler går via NMS’ givertjeneste, og forvaltes i samarbeid med sykehuset i Ngaoundéré og støttegruppen.
Livslangt kall
– For meg handler det om et livslangt misjonskall som kommer til uttrykk på forskjellige måter i ulike faser av livet. Nå er jeg nesten blitt pensjonist på heltid, og jeg har tid til å engasjere meg mer i frivillig arbeid. Sykehuset i Ngaoundéré er virkelig noe jeg brenner for, sier Rolf Bergseth, som selv har om lag fire år som misjonslege ved sykehuset fra 1980- og 1990-tallet.
– Dessuten tenker jeg at støttegruppen sitt arbeid passer som hånd i hanske med NMS sine fokusområder; å dele troen på Jesus, bekjempe urettferdighet og utrydde fattigdom. Å bidra til et likeverdig helsetilbud for alle, uavhengig av livssituasjon, svarer egentlig på alle de tre utfordringer, sier Bergseth og kommer med følgende spissformulering:
– Evangelisering uten diakoni, er ikke misjon.
Ultralydapparat
Støttegruppens innsats har allerede bidratt til å finansiere en lenge etterlengtet gynekolog ved sykehuset. I tillegg har gruppen skaffet et ultralydapparat. Begge deler viktige tiltak for å bedre kvinnehelsetilbudet i hele området.
Bergseth understreker at støttegruppen er avhengig av at folk lar seg engasjere. Sammen med NMS har gruppen som mål å samle inn rundt 250 000 kroner i året for å kunne lønne gynekologen. I tillegg kommer andre prosjekter som støttegruppen, NMS og sykehuset skal samarbeide om.
– Jeg tror at vi kan utgjøre en stor forskjell både med kompetanseoverføring, anskaffelse av forbruksmateriell og utstyr, men kanskje mest gjennom faglig støtte og utveksling av helsearbeidere fra Norge som kan bidra med kurs og opplæring, avslutter Bergseth.