Tilbake til nms.no Kamerunblogg
Meny
Last ned

Bibelskolen på Meng – Egil Reindal forteller

Tidligere misjonær og nå volontør for NMS, Egil Reindal har de siste årene hatt flere turer til bibelskolen på Meng for å hjelpe til med undervisning der. Her forteller han om sine erfaringer de siste årene.
Del Facebook Twitter E-post

Siden 2007 har jeg regelmessig oppholdt med på Meng. De første årene underviste evangelistklassen på bibelskolen der en uke hver måned. Samtidig var jeg med på studentarbeidet på Universitetet på Dang utenfor Ngaoundéré. Fra 2011 og til nå har jeg vært i Kamerun 1-2 ganger i året for å undervise i noen uker hver gang.

Skole- og studentlagsarbeid

Jeg var ute som misjonær på 80- og tidlig 90-tall, tilsammen 7 år. Det var skole- og studentlagsarbeid som var mitt område. Det betød en del reising. Meng besøkte jeg regelmessig fordi vi hadde skolelag i Tibati, og jeg besøkte også skolelaget i Yoko. Det betød som regel at jeg måtte skifte til Landrover på Meng. Stasjonen var på den tiden en pulserende stasjon med mange aktiviteter. Centre Agricole de Meng hadde både skole og stort jordbruksarbeid. Det var alltid en god opplevelse å komme innom senteret og være vitne til alle aktivitetene som utspant seg. Det vibrerte litt på Meng på den tiden.

Tilbake i 2007

Overgangen var derfor stor da jeg kom tilbake i 2007. Det var svært lite aktivitet, lite intakt utstyr, det virket som lederen administrerte et konkursbo. Det har ikke skjedd veldig mye de siste 10 årene, men der er noe mer aktivitet for tiden. Dewa Etienne, som leder Centre Agricole nå, forsøker med små midler å få liv i noe av redskapene som ennå er igjen. Han har tilgang til en gammel indisk traktor som stadig går i stå og gjør arbeidet uforutsigbart. Han har fått i gang en slåmaskin, og holder på å restaurere en gammel Serigstad 115 fôrhøster. Det er kanskje ikke så lenge før den er i sving. Da vil han lettere kunne høste Brakaria fôret som det fremdeles er ca 70 mål av på stasjonen, samt holde stasjonen nyklipt, noe som er viktig med tanke på tørketidsbrannene. Fôret er salgsvare. Det kan gi inntekter til senteret og stasjonen.

Palmeprosjektet

En annen investering som nå begynner å gi avkastning er plamelunden som ble plantet for vel 15 år siden. Noen av palmene er gått tapt, men mange har klart seg. Om man får en oljepresse, vil en gjennom det prosjektet kunne tilføre Bibelskolen kjærkomne midler. Så vidt jeg vet var dette et prosjekt i regi av Bibelskolen på Meng, men de trenger nok hjelp fra Centre Agricole for å kunne ta vare på ressursene de nå kan høste.

Bibelskolen

Bibelskolen fungerer. Den har hatt sine elevkull hele tiden jeg har vært der, både i katekistklassen og i evangelistklassen. Arbeidet fortsetter i store trekk som før. Svakheten ved utdanningen er at den er teoretisk og lite praktisk rettet. Det burde vært mye mer av opplæring innen evangelisering og utadrettet virksomhet på begge nivåene. Om det jeg gjør der nede faller bort, vil det ikke lenger være noe utadrettet opplæring ved skolen, ingen opplæring i evangelisering. Og siden denne siden mangler også på presteskolen i Meiganga, må en stille spørsmål med kirkens evangeliserende potensiale. Evangelistene klager over at prestene i liten grad har syn for, og ser som viktig, et utadrettet evangeliserende arbeide. Det hemmer evangelistene når de så er tilbake i menighetsarbeidet etter skoleåret. Det siste nye er at det blir utskiftinger i lærerstaben på Meng. Wadjiri Daniel ble for noen år siden sendt til Bibelskolen i Garoua Boulai og Garga Zizi overtok som rektor. Nå er Zizi valgt til Biskop i region Est, Garoua Boulai området, og må erstattes. Yadji Doko som har vært en trofast arbeider på Meng, er også på valg til biskop og må erstattes om han blir valgt. Paul Tchell ble flyttet til Tcholliré for et år siden, så det har vært store utskiftinger over kort tid.

Fremtidsplaner

Min personlige målsetting i forhold til Meng er å prøve å undervise en gang i året framover, ikke to ganger som tidligere. Reisen er krevende. Jeg gikk på en smell i januar 2019 da jeg var i Afrika, og pådro meg dobbeltsidig lungebetennelse, noe som førte til at en betydelig del av programmet mitt på Meng gikk i vasken. Jeg tenker å prøve på nytt til høsten om Gud gir helse og krefter.

Les mer om evangelisering i Kamerun

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp