Tilbake til nms.no Kamerunblogg
Meny
Foto: Ole Eriksen Last ned

Perspektiver på Den evangelisk-lutherske kirken i Kamerun (EELC)

Tidligere misjonærer Ole Eriksen og Kåre Kristensen har tatt initiativ til å samle informasjon om EELC i dag. De ønsker å formidler det som skjer, gode nyheter, utfordringer, og bønne- og takketema. Dette vil de prøve å gjøre 3 – 4 ganger pr. år, men det er selvsagt avhengig av hvor mye informasjon de klarer å få tak i. Her får vi del i noen perspektiver fra 1979 og fram til i dag:
Del Facebook Twitter E-post

La oss se litt på utviklingen innen EELC når det gjelder menigheter, distrikter og antall prester. Så tar vi noe lignende om sykearbeid og annet i en neste runde. Vi har fått en del tall fra EELC sin info-medarbeider Patrick Serge Ténéku og spinner litt rundt dem.

11 av 215 prester i EELC er kvinner
Anne Karin og Kåre Kristensen kom til Kamerun i januar 1979. På den tiden var det litt over 20 kamerunske prester, i dag er det 215. Fra oppstart og fram til 1990 tallet var EELC i Adamaoua, litt i nord (Gamba, og noen landsbyer i Mbé distrikt, Poli og Tcholliré områdene) og Garoua Boulai området i øst-provinsen. Nå er EELC å finne i nesten alle større byer i Kamerun og antall prester er altså oppe i 215. 11 av disse er kvinner.

Nye distrikt
I sentralregionen var det rundt 1980 åtte distrikt, nå er det 18. De fleste er kommet rundt Ngaoundéré by som har vokst veldig. Nå er det Ng Centre, Ng Nord, Ng Station, Ng Sud, Bethlehem, Vina og vel Sichem. Mens i gamle Mbé er det blitt Mbé, Tagboum, Wack og Sassa Mbersi.

De gamle Sud-Ouest synoden med Tibati som senter er nå delt. Nå er det Sud-Ouest Tibati, Ngaoundal, Ngaubela og Yoko.

Andre delen er Region Ouest med Bankim som bispesete sammen med 11 andre distrikt hvor det i min tid var tre distrikt, Banyo, Magba, Mbeng Mbeng, Ngambé Tikar, Nditam, Somié, Songkolong, Yimbéré, Mayo Darle, Mbam Sud og Gah. For oss som har padla i uthult trestamme eller svømt over Mbam elva på menighetsbesøk, er det smått utrolig å se for seg Mbeng Mbeng som et distrikt, men slik er det.

Mer om Région Ouest seinere.

Eller la oss ta en titt på Nord-Est synoden i Baba Rey-land. Nå med hele åtte distrikt: Tchollire, Toboro, Sorombéo, Rey Bouba, Mbikouni, Mbaimboum, Mandal, Madingring. En fantastisk utvikling fra 1980 med et strengt styre av Baba Rey sine folk som brente kirker og piska kristne i menighetene oppå fjellet fra Sassa Mbersi og til nå med enormt mye større frihet for kirkene og en stor fin kirke rett i utkanten av Rey Bouba.

Historien fortsetter under bildet

Kirken i Rey Bouba, bilde fra 1994. Foto Ole Eriksen

Men så er det i tillegg nye synoder:

  • Sud med Yaoundé 1, Yaoundé 2, Yaoundé 3 og Douala
  • Sud-Est med Batouri, Belabo, Bertoua, Kette, Mbitom og Mbotoro. Noen bynavn som vi kjente på 80 tallet, men ikke som distrikter i EELC. Og flere navn vi aldri har hørt om.
  • Nord med Boukoula, Garoua 1, Garoua 2, Mouvouldayé, Maroua, Ngong og Touroua

En fantastisk vekst og fantastisk å se at det vi fikk være med på av såmannsarbeid har vokst noe så utrolig. I Mbé 1981 var det over 200 unge til dåp og konfirmasjon i løpet av april/mai, så vi fikk være med på noe allerede da. Da jeg var tilbake til Kamerun i 2004 for å delta i prosjektet «Alle mot Aids» fikk jeg en opplevelse av veksten videre. Vi arrangerte et seminar der de aller fleste av prestene var med, og tre av dem som kom for å hilse spurte spørsmålet som ofte kommer: – Kjenner du meg igjen? Svaret mitt var nei, – men bakgrunnen for spørsmålet var: – Det var du som døpte meg i Tagboum i 1981, – det var du som konfirmerte meg i Mbé i 1981 og fra den siste, – det var du som døpte meg i Mbé i 1980.

—————————————————————-

Vil du bli varslet når nye innlegg om Kamerun er lagt ut, meld deg på nederst på Kamerunblogg-siden: https://nms.no/kamerun

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp