Tilbake til nms.no Kamerunblogg
Meny
Foto: Eline Rangøy Last ned

Hjelp til behandling på sykehuset

Kirka sitt sykehus i Ngaoundere drives stort sett ved pasientbetaling, men det er ikke alle som har penger nok til å gjøre opp for seg. Derfor er NMS med på å støtte sosialkontoret ved sykehuset slik at flere av de som ikke har midler til å betale likevel kan få den hjelpen de trenger.
Del Facebook Twitter E-post

Det er sosialarbeideren madame Fanta som styrer sosialkassen. Hver dag får hun besøk av flere som ikke har nok til behandling. Hun intervjuer og snakker gjerne med familien til den syke for å finne ut hva de selv kan bidra med og hva sykehuset kan bidra med. Mange har litt midler selv som de har greid å samle sammen og så støtter sosialkassen med resten. Maksbeløpet for hver pasient er egentlig rundt 350 kroner, men er man midt i en behandling sender man ikke pasienten på dør uten å behandle ferdig. Madame Fanta jobber har god kontakt med legene, sykepleierne og sykehusprestene for å finne den beste løsningen for pasienten, men samtidig holde seg innenfor rammene av hva sosialkassen kan støtte.

HIV og malaria

HIV-positive utgjør en stor del av de som kommer for å få hjelp. Ofte har de vært syke lenge uten at de har visst hva det er som feiler dem. De har gjerne brukt alle pengene sine på forskjellige medisiner allerede uten at det har hjulpet. Når de kommer til sykehuset får de testet seg og er de HIV-positive vil staten dekke behandlingen videre.
Av de andre som får hjelp er det ofte malaria, anemi og hepatitt som er diagnosene. Behandling av malaria koster rundt 2-700 kr avhengig av hvor alvorlig det er. Dette er en veldig vanlig sykdom og kan enkelt behandles hvis man er tidlig ute, men det er det ikke alle som er særlig ikke hvis man ikke har råd til behandling. Derfor er det viktig å få ut informasjon om at det er mulighet for å få hjelp.

Få alternativer

Madame Fanta forteller at fondet har hjulpet mange som hun ellers ville vært nødt til å sende hjem uten behandling. Det er folk fra hele regionen, unge og gamle, menn og kvinner, kristne og muslimer. I 2016 fikk 150-200 personer behandling takket være støtten fra NMS. Det statlig sykehuset har også et sosialkontor, men deres kasse er som regel tom, så da er siste håp å sende pasientene til madame Fanta i stedet for å sende dem hjem uten behandling.

Les mer om arbeidet NMS støtter innen helse i Kamerun

Expand Lukk Søk Meny Mer Expand Arrow Facebook Twitter Instagram Youtube Vimeo Email Tro Kjærlighet Kjærlighet Håp Håp